Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-08

AMASTEN: NYA MÅL MEN SAMMA STRATEGI FÖR TILLVÄXT - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På onsdagen presenterade Amasten nya finansiella mål som bland annat innebär att värdet på fastighetsbeståndet ska dubbleras på tre år. Men enligt vd Mikael Rånäs är inga förändringar i bolagets övergripande planer att vänta.

"Kortfattat så handlar det om att återinvestera i kassaflödet, förvärva och bygga", säger vd:n till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Enligt de nya målen ska värdet på fastighetsbeståndet vid utgången av 2023 uppgå till 20 miljarder kronor jämfört med nästan 10 miljarder kronor vid utgången av 2020.

Enligt Mikael Rånäs finns god marginal i balansräkningen för att mäkta med expansionen utan att låta belåningen glida uppåt, och enligt de nya målen ska belåningsgraden ligga i spannet mellan dagens 50 procent och maximalt 70 procent.

De senaste tre åren har fastighetsbeståndets trefaldigats från 3 miljarder kronor till cirka 10 miljarder kronor. Men att det nya målet med en dubblering skulle vara för snällt är inget som vd:n håller med om.

"Nej jag tycker att det är ett ganska offensivt mål i den här ganska tajta marknaden, och att bara jobba med bostäder och bibehålla antalet aktier så gott det går och inte jobba med utspädning", säger Mikael Rånäs.

Under de senaste tre åren har Amastens portfölj stöpts om från 40 procent kommersiella lokaler till över 90 procent bostäder, och den riktningen kommer inte att ändras för att nå tillväxtmålet.

"Nej, absolut inte. Vi är ett bostadsbolag. Det är det vi är bäst på och ska fortsätta att investera i. Jag tror att det är uppskattat att det finns ett stort bostadsbolag på börsen som jobbar med trygga kassaflöden", säger Mikael Rånäs.

De nya målen släpptes efter börsens stängning på onsdagen och marknaden svarade med att handla upp aktien med 7 procent i torsdagens öppningshandel. Vid klockan 11.15 summerade uppgången till drygt 3 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.