Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-15

Analys Absolicon: Rekordår och goda utsikter

Detta är en betald analys på uppdrag av Absolicon Solar Collector AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

2018 var ett genombrottets år för Absolicon. Intäkterna drevs av en såld produktionslina som nu godkänts av en kund. Försäljning av insats­varor bör kunna kom­ma 2019. Orderbok är begränsad vilket pressat aktien. På dessa nivåer bedömer vi att uppsida finns.

Absolicon Solar Collector utvecklar, tillverkar och säljer koncentrerade solfångare. Användarna utgörs i huvudsak av processindustrier, ägare till större fastigheter och kommuner/stadsförvaltningar.

Rejält lyft

För 2018 redovisade Absolicon nettointäkter om 26,6 MSEK, ett rejält lyft från år 2017. En stororder av en produktionslina utgjorde lejon­parten av intäkterna. År 2018 avslutades också starkt med Solar++ som i december fick en order med ett värde om cirka 4,8 MSEK, varav Absolicons andel är 2,4 MSEK. Del­förvärvet av Solar++ har således redan börjat bära frukt.

Pilotanläggningar

Samma månad meddelad­es också att arbetet i Kenya renderat i ekono­miskt stöd om 5,3 MSEK för två pilot­anläggning samt fram­tagandet av en finansiell plan. Med detta på plats har bolaget en bra position på ytterligare en intressant marknad där en avsiktsföklaring om för­säljning av en produktions­lina sedan tidigare redan finns på plats.

Orderbok begränsning

Den befintliga orderboken är dock begränsad vilket pressat aktien. Men utsikterna för att denna skall fyllas på under helåret 2019 bedöms som goda. Dels förväntar oss ordrar av insatsvaror från New Heli Energy i Kina och dels förväntar vi oss en försäljning av produktionslina. Nu med en referens på plats i Kina bedömer vi att sannolikheten för fler ordrar från Kina har stigit.

Ökat globalt intresse

Samtidigt växer det globala intresset för solvärme till industriella processer (SHIP), som också är bolagets fokus. Utveckling, fallande priser, förbättrad teknik för integrationen och statliga incitament driver den ökade efterfrågan. Italien är en framstående marknad från vilket bolaget också haft besök ifrån vid anläggningen i Härnösand.

Motiverat värde

Givet dagens storlek på företagets orderbok har vi justerat ner vår intäktsprognos, avsevärt. I basscenariot beräknas ett motiverat pris om 137 (213) kronor för de kommande 6 – 12 månaderna.  Men beslutsprocesserna är långa och ”koncept­valideringsfasen” som bolaget trots allt befinner sig i tar tid, även om bolaget kommit en bra bit på vägen. Storleken på ordrar varierar och skapar därför volatila intäkter. Det innebär också att våra prognoser snabbt kan ändras och skapa tvära kast i värderingen.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.