Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-03

Analys Absolicon: Snart redo för nästa fas

Detta är en betald analys på uppdrag av Absolicon Solar Collector utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Kapitalanskaffning i syfte att ta hand om ökat antal förfrågningar

Nyheten om att Absolicon tar in ytterligare kapital ser vi som något mycket positivt och ger klart större möjlighet att kapitalisera på bolagets solvärmeteknologi. Sedan bolaget tog in pengar under början av 2020 med ambitionen att öka insatserna mot sälj- och marknadsföring har intresset för bolagets teknologi exploderat och man har i dagsläget 14 ramavtal och ökningen av projekteringsförslag som skickats ut har ökat från 13 st under 2020Q1 till 35 st under 2021Q1 – en ökning med 170%. Majoriteten av mottagarna är multinationella bolag. De mest framstående branscherna finns inom livsmedels-, dryckes-, samt textilindustrin. Bolaget har även direkt kommunikation med 10 av världens 20 största livsmedelsföretag. Det har skett en tydlig omsvängning hos multinationella bolag då de vill minska förbränning av fossila bränslen och att Absolicon är ett intressant alternativ för detta. Därför ser vi beslutet att kapitalisera bolaget som positivt så man kan dra nytta av detta intresse och skapa framtida affärer.

Vi upprepar vår prognos om minst en såld produktionslina under 2021

De tre mest framskridna projekten för att beställa en produktions-lina är Ariya Finergy som under kvartalet avropat en pilotanläggning som skall uppföras hos Iberafrica Power med installation under första halvåret 2021.  Greenline Africa är också långt framme med att installera en anläggning hos bryggerijätten AB Inbev. Även Climatenza i Indien ligger mer framskriden än de övriga ramavtalen. Vi ser ett första konkret avtal om såld produktionslina som en ”bladvändare” för bolaget där man visar att affärsmodellen fungerar men blir även en viktig referens för nya kunder.

Stark finansiell ställning ger möjligheter till marknadsbearbetning

Absolicon har idag likvida medel om 18,4 MSEK och har ett kapitalbehov om 25–30 MSEK per år. Absolicon tar nu in ca 50 MSEK genom en företrädesemission där merparten (70%) kommer att användas till marknadsförings- och försäljningsinsatser. Vårt grundantagande är dock att man säljer minst 1 lina vilket med ett försäljningspris om ca 45 MSEK och en 50%-ig marginal skulle ge ca 22,5 MSEK i kassatillskott. Detta skulle ge Absolicon en mycket god finansiell ställning och möjligheter till fortsatt bearbetning på en mycket stor marknad.

Stor uppsida i optimistiskt scenario

Under 2021 kommer tre ramavtal till beslut varav en blir affär. Absolicon själva indikerar att man kommer att erhålla två affärer under 2021 vilket då skulle innebära en uppsida på våra prognoser. Under 2022 kommer tio ramavtal till beslut och Absolicon erhåller tre av dessa. Under 2023 konverteras sju ramavtal till två affärer. Detta är antaganden vi kommer få justera löpande i takt med att vi ser bolagets förmåga att konvertera erhållna ramavtal, men ger en förståelse för vår värdering av bolaget. I detta basscenario uppnår vi ett värde på bolaget om 165 kr per aktie.

Justerar vi ned konverteringsfaktorn till 10% som är vårt pessimistiska scenario blir värdet 65 kr per aktie. Om konverteringsfaktorn uppgår till 75% erhåller vi ett optimistiskt värde på 600 kr per aktie med dessa antaganden.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.