Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-24

Analys Absolicon: Strålande ramavtal

Detta är en betald analys på uppdrag av Absolicon Solar Collector utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Absolicon har tecknat ett ramavtal för leverans av en produktionslina till GreenLine Africa, vilket lovar gott. Samtidigt genomförs en nyemission för att fortsätta satsningen mot att göra världen grön. Emissionen görs till en attraktiv värdering.

Absolicon har utvecklat solfångare som genererar värme (eller kyla) till industriella processer eller fjärrvärme. I termer av energi­konsumption är denna marknad större än den för solceller (elektri­citet). Kommersiellt sett har inte solvärme fått samma uppmärksamhet men förväntas växa i takt med att industrin anpassar sin produktion för att dra sitt strå till stacken för en hållbar framtid. Bolaget börjar märka av denna trans­formation i form av ökat globalt intresse för tekniken. För att parallellt klara av att arbeta med pågående processer samt bearbeta nya kunder behöver Absol­icon stärka upp personal­styrkan med kom­petent personal och externa kon­sulter. Därför genomförs en nyemission till en attraktiv värdering. Emissionen som görs till 80 kronor per ny aktie kan vid full teckning stärka kassan med cirka 9,2 MSEK (exkl. övertilldelnings­option), vilket underlättar finanserna i det korta perspektivet.

I juni tecknades ett icke bindande ramavtal för försäljning av en produtionslina till Sydaferikanska GreenLine Africa som erbjuder sina kunder hållbara energilös­ningar. Försäljnings­priset på produktionslinan är 4 MEUR (cirka 42 MSEK), vilket är en bra prisnivå relativt linan som levererats till Kina (cirka 25 MSEK). Med detta bedömer vi att brutto­marginalen kan komma upp mot nivåer runt 50 procent. I ram­avtalet stipu­leras även nivån på licensintäkten till 4 procent av försälj­nings­­värdet på solfång­arna. Det innebär i sin tur att Absolicon på sikt kan erhålla licens­intäkter om upp mot 10 MSEK/per såld lina vilket kan skapa margi­naler för Absolicon som över­skriver branschstandard. Samtidigt har två nya intres­santa samarbeten inletts med energi­bolaget Uniper och ingenjörs­konsult­bolaget Sweco. Dessa samarbeten kan på sikt leda till intressant möjligheter och ökad försäljning med stora volymer.

Vi har just­erat vår modell och anpassat affärsvillkoren, inkluderat försäljningspris per såld lina i linje med ramavtalet (till 42 MSEK från 25 MSEK). Det för med sig en höjning av det motiverade värdet till 160 (137) kronor per aktie för de kommande 6 –12 månaderna i ett basscenario, efter fulltecknad emission. 

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.