Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-21

Analys Amasten: Bättre fokus efter avyttring

Detta är en betald analys på uppdrag av Amasten Fastighets utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Amasten presenterade ett mycket starkt resultat på 408 miljoner kronor för kv3/2019. Resultatet bestod till ungefär 90 procent av värdeökningar på fastighetsportföljen med främst bostäder. Vi höjer vår riktkurs i Bas-scenariot till 7,72 kronor (tidigare 7,27 kronor) med hänsyn till intjäningsförmåga och substansvärde.

Under VD Jan-Erik Höjvall har Amasten blivit en industriell bostads­förvaltare som jobbar med förädling, renovering och energi­effektivisering samt nyproduktion. Bolagets fastighets­bestånd kommer efter försäljning av hubb Syd till Amasten att få en minskad geografisk spridning från Skövde i söder till Umeå i norr. Efter Urbano-förvärvet ligger cirka 65 procent av fastighetsportföljen antingen i regionstäder eller förorter till Stockholm. En av ledningens viktigaste punkter är renovering och nyproduktion av bostäder där det sistnämnda kan ske till konkurrenskraftiga priser via en prefabricerad produktionsmetod. Det ger högre avkastning på investeringarna jämfört med fastighetsköp. I förhållande till genomsnittlig ränta på bolagets lån får bolaget mellan 2 och 4 procent arbitrage vid förvärv och/eller renovering/nyproduktion.

Amasten-aktien har haft en snabb värdeökning sedan tillkännagivandet av köpet av bostadsbolaget Urbano den 6 maj 2019. Det har också skett en kursuppgång för fastighetsaktier i räntenedgångens spår. Bolagets EPRA NAV ökade till 6,56 kronor per aktie per 30 september 2019. Efter små värdeökningar under första halvåret 2019 blev dessa desto större i kvartal 3/2019 (368 miljoner kronor).

Med beaktande av intjäningsförmåga och substansvärde höjer  vi  vår riktkurs för aktien till 7,72  kronor (tidigare 7,27 kronor) i vårt Bas-scenario. Dagens kursnivå diskonterar ytterligare 16 procent värdeökning på bolagets fastighetsbestånd med hänsyn till uppskjuten latent skatt om 10 procent. Fastighetsvärdepremien för hela fastighetsbolagssektorn uppgår till 14 procent.

 

 

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.