Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-20

Analys Amasten: Bättre yield att vänta

Detta är en betald analys på uppdrag av Amasten Fastighets utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Genom försäljningar har Amastens ledning förskjutit tyngdpunkt­en i bolagets fastighetsbestånd norrut och mot mer i regionstäder och bort från de minsta orterna. Satsningen på nyproducerade bostäder enligt Riki-konceptet bör ge bättre avkastning än att köpa begagnade fastigheter.   

Under sin nye VD Jan-Erik Höjvall med bakgrund från Akelius, Rikshem och Drott har Amasten blivit en industriell bostads­förvaltare som jobbar med förädling, renovering och energi­effektivisering samt även med nyproduktion. Bolagets fastighets­bestånd återfinns i fyra fastighetshubbar: Sundsvall, Mälardalen, Finspång och Blekinge.

Fokuserad nyproduktion

Bolaget siktar nu in sig på några regionstäder som Sundsvall och Umeå men även några städer i mellersta Sverige, där nyproduktion kan ske till konkurrenskraftiga priser (25 000 kronor per kvadratmeter), via en prefabricerad produktionsmetod. Satsningen på detta så kallade Riki-koncept bör ge bättre avkastning, högre yield, än att köpa begagnade fastigheter.   

Minskad finansieringskostnad

Företagets ledning har också en ambition att reducera bolagets räntekostnads­nivåer. Det kan ske genom att halvera dagens obligationslån men även via central­iserade kontakten med bolagets banker.

Hög substansrabatt

Amasten-aktien är fortfarande bland de billigaste i fastighetssektorn i förhållande till substans. Rabatten har dock minskat väsentligt efter den senaste tidens kursuppgång till mellan 5 och 8 procent beroende på vilka avdrag som görs för latent skatt på övervärden fastigheter.

Motiverat värde

Vi kommer fram till en riktkurs på 5,02 kronor för Amastens stamaktie i vårt Bas-scenario (tidigare 5,17 kronor). Riktvärdet varierar från 3,60 kronor i vårt Bear-scenario till 6,43 kronor i Bullcenariot

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.