Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-28

Analys Amasten: Ett dubbelt så stort bolag

Detta är en betald analys på uppdrag av Amasten Fastighets utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Genom förvärvet av bostadsbolaget Urbano får Amasten ett nästan dubbelt så stort fastighetsbestånd. Tyngdpunkten mot regionstäder ökar också, vilket är positivt. Vi höjer vår riktkurs för aktien i Bas-scenariot till 6,13 kronor (tidigare 5,02 kronor).    

Under sin nye VD Jan-Erik Höjvall har Amasten blivit en industriell bostads­förvaltare som jobbar med förädling, renovering och energi­effektivisering samt nyproduktion. Bolagets fastighets­bestånd ör spritt från Helsingborg i söder till Umeå i norr. Trenden är att fastigheterna blir färre och större samt i ökad utsträckning ligger i regionstäder. Bolaget har tidigare siktat in sig på regionstäder som Sundsvall, Umeå och Skövde. Genom det nyligen genomförda förvärvet av Urbano med fastigheter värda omkring 3 miljarder kronor tillkommer Nyköping, Örebro, Växjö och Gävle. En annan av ledningens viktigaste punkter är renovering och nyproduktion där det sistnämnda kan ske till konkurrenskraftiga priser via en prefabricerad produktionsmetod.

Företagets ledning har också en ambition att reducera bolagets räntekostnads­nivåer. Det har ledningen nu genomfört genom lösen av obligationslån och lägre genomsnittliga räntenivåer på bolagets banklån ned till 1,7 procent i genomsnitt.

Amasten-aktien har haft en snabb värdeökning de senaste månaderna som fortsatt efter tillkännagivandet av köpet av bostadsbolaget Urbano via en riktad nyemission till ICA-handlarnas förbund som blir Amastens största ägare med 44 procent av kapitalet. Aktien handlas nu till 15 procent premie mot substansvärdet. Värderingen är dock fortfarande lägre än övriga bostadsbolag på Stockholmsbörsen.

Författare Bertil Nilsson