Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-14

Analys Amasten: Fortsatta värdeökningar

Detta är en betald analys på uppdrag av Amasten Fastighets utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Tack vare värdeökningar på cirka 37 miljoner kronor kopplat till bättre uthyrning under kv1/2018 är nu Amastens substansvärde uppe på 4,85 kronor per aktie (efter 10 procent latent skatt) och 5,40 kronor per aktie som EPRA NAV. Vi kommer fram till en motiverad kurs om 4,11 kronor (3,8) i vårt Bas-scenario.   

Amasten sticker ut bland de noterade fastighetsbolagen med sin inriktning på hyresbostäder i kommuner med färre än 50 000 innevånare. Fastigheterna är indelade i fyra fastighetshubbar: Sundsvall, Mälardalen, Finspång och Blekinge. Genom fastighetsförvärv har bolaget blivit en relativt betydande aktör i bland annat Blekinge och Finspång. Det ger skalfördelar och stark närvaro i respektive region och ort. Bolaget siktar nu in sig på några regionstäder som Sundsvall där ett köp har genomförts. I regionstäderna finns det en större lönsam marknad för renovering av hyresbostäder till högre hyra.

Finansieringsmässigt har bolaget valt obligationslån för att låna till fortsatt tillväxt och har nu en genomsnittlig räntenivå på 3,0 procent. Amasten har en god differens mellan direktavkastning på sina fastigheter och bolagets låneränta, även om den är lägre än övriga fastighetssektorn. Bolaget har ändå goda möjligheter till fortsatta förvärv speciellt som aktien blivit en bättre betalningsvaluta på sistone. Ett växande bestånd ger stordriftsfördelar och bidrar till att öka vinsten per aktie, oaktat värdeförändringar som uppgick till cirka 37 miljoner kronor i kvartal 1/2018 (drygt 1 procent värdeökning i förhållande till bokförda värden).

Amasten-aktien är bland de billigaste i fastighetssektorn i förhållande till substans.  Bolagets intjäningsförmåga (resultat exklusive värdeökningar) ökar med 29 procent vid nettoköp av fastigheter för cirka 1,6 miljarder kronor Detta ger i vårt Bas-scenario en motiverad aktiekurs om 4,11 kronor. Givet +/-1 miljard kronor i fastighetsförvärv och +/-10 procent i fastighetsvärdering ändras den motiverade aktiekursen till 3,18 kronor i vårt Bear-scenario och 4,95 kronor i Bull-scenariot.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.