Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-21

Analys Amasten: Nyproduktion & renovering

Detta är en betald analys på uppdrag av Amasten Fastighets utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Amasten har sålt fastigheter för 900 miljoner kronor hittills i år och därmed fokuserat portföljen. Bolaget har även sjösatt en modell med målmedvetna investeringar i renoveringar av lägenheter samt energieffektiviseringar. Ytterligare ett steg i värdeskapandet är nyproducerade bostäder via Riki Bostad.   

Under sin nye VD Jan-Erik Höjvall med bakgrund från Akelius, Rikshem och Drott har Amasten blivit en industriell bostadsförvaltare som jobbar med förädlling genom renovering och energieffektivsiering. De har även nyligen börjat med nyproduktion. Bolagets fastighetsbestånd återfinns i fyra fastighetshubbar: Sundsvall, Mälardalen, Finspång och Blekinge.

Expansion i medelstora städer

Bolaget siktar nu in sig på några regionstäder, som Sundsvall och Umeå, men även några städer i mellersta Sverige där nyproduktion kan ske till konkurrenskraftiga priser, vilket är  unegefär 25 000 kronor per kvadratmeter. Expansionen skall ske via en prefabricerad produktionsmetod. Företagets ledning har också en ambition att reducera bolagets räntenivåer. Det kan ske genom att halvera dagens obligationslån, men även via centraliserad kontakt med bolagets banker.

Hög substandsrabatt

Amastenaktien är bland de billigaste i fastighetssektorn i förhållande till substans, där rabatten är drygt 28 procent före avdrag för latent skatt på övervärden. Victoria Park, som tidigare värderades med substansrabatt och varit framgångsrik på i stort sett samma renoveringsmodell för bostadslägenheter, har blivit uppköpt. Det borde med andra ord finnas en god potential i Amastenaktien på nuvarande kursnivå.

Motiverat värde

Vi kommer fram till en riktkurs på 5,17 kronor för Amastens stamaktie i vårt basscenario, vilket kan jämföras med 4,63 kronor i vår senaste uppdatering från den 28 augusti.

Författare Bertil Nilsson