Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-11

Analys Amasten: Premie för nyproduktion

Detta är en betald analys på uppdrag av Neobo utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Små värdeökningar under kv2/2019 gjorde också att resultatet blev ganska lågt för perioden. Det redovisade substansvärdet (EPRA NAV) var samtidigt cirka 4 procent lägre (SEK 6,03 per aktie) jämfört med kv1/2019. Mer spännande är bolagets nyproduktion av bostäder som lär öka värdet och substansen.

Under sin nye VD Jan-Erik Höjvall har Amasten blivit en industriell bostads­förvaltare som jobbar med förädling, renovering och energi­effektivisering samt nyproduktion. Bolagets fastighets­bestånd ör spritt från Helsingborg i söder till Umeå i norr. Efter Urbano-förvärvet finns mellan 55 och 60 procent av fastighetsvärdet antingen i regionstäder eller förorter till Stockholm. En annan av ledningens viktigaste punkter är renovering och nyproduktion där det sistnämnda kan ske till konkurrenskraftiga priser via en prefabricerad produktionsmetod. Det ger högre avkastning på investeringarna jämfört med förvärv.

Refinansieringen av bolagets lån är nu genomförd efter lösen av tidigare obligationslån. I förhållande till genomsnittlig ränta på bolagets lån får bolaget mellan 2 och 4 procent arbitrage vid förvärv och/eller renovering/nyproduktion.

Motiverat värde

Amasten-aktien har haft en snabb värdeökning de senaste månaderna efter tillkännagivandet av köpet av bostadsbolaget Urbano. Det har också skett en allmän kursuppgång för fastighetsaktier i räntenedgångens spår. Bolagets EPRA NAV var endast 6,03 SEK per aktie vid halvårsskiftet 2019. Det berodde på ett lågt resultat i kv2/2019 med små värdeökningar på fastigheterna. Vi höjer vår riktkurs för aktien till 7,27 kronor (tidigare 6,13 kronor) i vårt Bas-scenario. Detta då vi antar att bolaget kommer att hålla en fortsatt snabb expansionstakt. Nuvarande kursnivå på aktien diskonterar mellan 12 och 16 procent ytterligare värdeökning på bolagets fastighetsbestånd beroende på vald beräkningsmetod för substansvärde.

Författare Bertil Nilsson