Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-09

Analys Amasten: Spännande inhopp i SSM

Detta är en betald analys på uppdrag av Amasten Fastighets utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Amastens resultat under kv4/2019 innehöll förhållandevis begränsade värdeökningar på fastighetsbeståndet, men löpande fortsätter resultatutvecklingen att se bra och stabil ut. Fokus på byggrätter och nyproduktion syns allt mer. Vi höjer aktiens riktkurs i Bas-scenariot till 8,14 kronor (tidigare 7,72 kronor).

Under VD Jan-Erik Höjvall har Amasten blivit en industriell bostads­förvaltare som jobbar med förädling, renovering och energi­effektivisering samt nyproduktion. Bolagets fastighets­bestånd har efter försäljning av hubb Syd till SBB i Norden fått en minskad geografisk spridning från Skövde i söder till Umeå i norr. Nu utgörs cirka 65 procent av fastighetsportföljen av regionstäder eller förorter till Stockholm. En av ledningens viktigaste punkter är renovering och nyproduktion av bostäder där det sistnämnda kan ske till konkurrenskraftiga priser via en prefabricerad produktionsmetod. Det ger högre avkastning på investeringarna jämfört med fastighetsköp.

Amasten-aktien har haft en snabb värdeökning sedan tillkännagivandet av köpet av bostadsbolaget Urbano den 6 maj 2019, men även därefter. Det har skett en generell kursuppgång för hela fastighetssektorn i räntenedgångens spår. Bolagets EPRA NAV ökade till 6,64 kronor per aktie per 31 december 2019. Under helåret 2019 har Amastens fastighetsportfölj ökat i värde med 9 procent i årstakt (vilket är en mycket hög siffra). Värdeökningar utgör också en stor del av resultatet 2019, dock inte i kv4/2019. Under kv1/2020 har Amasten gjort ett intressant inhopp i SSM Holding, där nya byggrätter kan ge möjligheter.

Med beaktande av intjäningsförmåga och substansvärde höjer vi vår riktkurs för aktien till 8,14 kronor (tidigare 7,72 kronor) i vårt Bas-scenario. Aktien värderas implicit till ungefär 12 procentig premie på fastighetsportföljen.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.