Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-28

Analys Amasten: Värdeökning 6 procent senaste året

Detta är en betald analys på uppdrag av Amasten Fastighets AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Amasten fortsatte att rapportera betydande värdeökningar även under det andra kvartalet, motsvarande en ökningstakt på 6 procent i årtakt. De utgjorde i stort sett hela resultatet efter finansnetto. Trots kursuppgången handlas aktien till en substansrabatt på 15-24 procent.

Amasten sticker ut bland de noterade fastighetsbolagen, med sin inriktning på hyresbostäder i kommuner med färre än 50 000 innevånare. Fastigheterna ligger i Sundsvall, Mälardalen, Finspång och Blekinge. Genom förvärv har bolaget blivit en relativt betydande aktör i Blekinge och Finspång. Det ger skalfördelar och stark närvaro. Bolaget siktar nu in sig på vissa regionstäder, som Sundsvall, där ett förvärv har genomförts. I regionstäderna finns det en större lönsam marknad för renovering av hyresbostäder till högre hyra.

Räntekostnad 2,9 procent

Finansieringsmässigt har bolaget valt obligationslån för att låna till fortsatt tillväxt och har nu en genomsnittlig räntenivå på 2,9 procent. Bolaget har en god differens mellan direktavkastning på fastigheterna och låneräntan, även om differensen är lägre än övriga fastighetssektorn.

Goda möjligheter till förvärv

Amasten har ändå goda möjligheter till fortsatta förvärv, speciellt som aktien blivit en allt bättre betalningsvaluta. Ett växande bestånd ger stordriftsfördelar och bidrar till att öka vinsten per aktie. Därtill kommer värdeförändringar, som uppgick till 91 miljoner kronor under första halvåret 2018, vilket motsvarar 6 procent värdeökning på bokförda värden i årstakt.

Billig fastighetsaktie

I förhållande till substansvärdet är aktien är bland de billigaste i fastighetssektorn. Bolagets intjäningsförmåga, exklusive värdeökningar, ökar med 17 procent vid nettoköp av fastigheter för cirka 1,5 miljarder kronor. I vårt Basscenario ger det en motiverad aktiekurs om 4,63 kronor. Vid +/- en miljard kronor i fastighetsförvärv och +/- tio procent i förändrad värdering, ändras den motiverade aktiekursen till mellan 3,66 och 5,50 kronor.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.