Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-08-10

Analys av Hanzas nyemission

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Hanza förvärvar den finska kontraktstillverkaren Metalliset. Med anledning av detta pågår nu en nyemission som vi analyserar.

Hanzas ambition är att etablera sig på marknaden för kontraktstillverkning och snabbt ta stora marknadsandelar. Samtidigt har bolaget under senaste halvåret dragits med finansieringsproblem: I våras meddelades att de inte längre uppfyllde kraven för sina lån och i emissionsprospektet upprepas att de med nuvarande verksamhet bedömer att de inte har tillräckligt med rörelsekapital att klara nästkommande tolv månader utan kapitaltillskott.

Att därför nu växa genom förvärv och ha brist på pengar kan tyckas stå i motsats till vartannat, men nu slår Hanza flera flugor i en smäll genom förvärvet av den finska kontraktstillverkaren Metalliset: Två saker bidrar till att förvärvet stärker upp Hanzas finansiella ställning:

Metalliset har lägre belåningsgrad än Hanza och förvärvet finansieras med en aktieemission snarare än förvärvslån eller kassan. Proformaanalysen i emissionsprospektet visar att Hanza vid utgången av kvartal 1 hade en soliditet kring 23 procent medan ett hypotetiskt sammanslagetHanza plus Metalliset efter emissionen hade haft kring 29 procent. Detta löser ovannämnda problem med Hanzas rörelsekapitalbrist.

Förvärvet ökar koncernens omsättning, kundbas och geografiska spridning. Det ökar även deras utbud av tillverkningsteknologier och därmed Hanza närmare målbilden ”All you need is one”. Metalliset erbjuder bland annat ”tung mekanik”, vilket Hanza i nuläget saknar.

Metalliset har positivt kassaflöde exklusive emissioner och lån. Det positiva kassaflödesbidraget underlättar Hanzas jakt på lönsamhet.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.