Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-13

Analys: Avtalslöst Brexit allt närmare

wysiwyg_image

Gårdagens omröstning i det brittiska parlamentet förde nationen ett steg närmare ett avtalslöst Brexit. Det är allvarligt. 

Britternas före detta utrikesminister Boris Johnson har lyckats igen. Hans förföriska retorik går ut på att inte ta bort några alternativ. Det var så han lyckades övertyga några tiondelar av den brittiska befolkningen, alltså några tiondelar fler än innan han klev in i valkampanjen, att ett ”nej” till EU inte innebar att de måste lämna EU, utan att de bara behöll alla alternativ. Om de däremot röstade ”ja”, då var de slutgiltigt inne. Punkt. Han betonade också att han inte var övertygad om att britterna verkligen borde lämna EU, men det var bättre att hålla alla möjligheter öppna. Efter det gick Brexitfalangen framåt och resten är historia.

Ännu ett oberoende

Nu har han gjort det igen. I sin officiella deklaration om att kandidera för posten som ledare för Torypartiet, liksom i gårdagens debatt rörande ett avtalslöst tillstånd med EU, hävdade Boris Johnson samma sak. Att frivilligt sätta upp hinder för att lämna EU utan ett avtal, vore att avsäga sig alla vapen i kampen om ett bättre avtal än det Theresa May fått fram. Han betonade också att han inte ville ha ett avtalslöst tillstånd, men i valet mellan dessa två alternativ, var hotet om ett ”no-deal Brexit” något han ville behålla.

Listigt

Det var listigt, men också farligt. Johnsons uttalande, parat med hans försäkran, lyckades få parlamentet att behålla hotet med röstsiffrorna 309 mot 298. Därmed har han vunnit en första viktig rond mot alla de partikonkurrenter om chefsposten, som velat ha en försäkran mot ett avtalslöst avhopp. Det är samtidigt otroligt farligt, för ett avtalslöst tillstånd är just vad britterna har. Avtalet gick ut den 31 mars. 

Kaos

Sedan dess har den brittiska politiska apparaten varit ett kaos. Vid tre tillfällen har parlamentet röstat om Theresa Mays liggande förslag. Vid två tillfällen har de också röstat om tänkbara alternativ. Det har inte funnits majoritet för någonting. Absolut ingenting. Samtidigt säger EU blankt nej till ytterligare förhandlingar. Boris Johnson tror att EU bluffar, att de till slut kommer till förhandlingsbordet, bara en premiärminister tillträder som inte är rädd för ett avtalslöst till stånd. Det låter väldigt likt Donald Trump: Skapa kaos, regera med fast hand och var inte rädd för det värsta utfallet. 

Ingen omförhandling

Jag tror inte att 27 EU-länder kommer att låta sig pressas tillbaka av en brittisk premiärminister, som är en uttalad motståndare till EU och som dessutom uppträtt synnerligen arrogant och oförskämt under sin korta tid som utrikesminister. Jag tror dessutom att Johnson räknar med att gå in i ett avtalslöst tillstånd den 31 oktober, när det nuvarande löper ut. Detta trots att britterna har ungefär 35-40 procent av export och import till och från EU. Under kaotiska former kommer därefter båda parter att hitta en ny kortsiktig lösning, som skjuter frågan ytterligare ett halvår framåt. För att detta inte skall se ut som en kapitulation måste det utbryta kaos mot slutet av oktober. EU kan inte heller förlänga den nuvarande fristen utan att även de pressas tillbaka av ett kaos. Ingen av parterna vill se ut som en förlorare.

Ingen hjälp att få

I detta ”chicken race” mot den sista oktober, blir den tydligaste kaossignalen en fallande börs. Europa har dessutom inte några möjligheter att stötta börsen med meningsfulla räntesänkningar, eftersom räntan redan är körd i botten. Säkert kommer alla centralbanker i Europa att säga att de avser att ”stimulera”, men eftersom negativa räntor är en straffskatt på alla organisationers likviditet, uteblir den faktiska stimulansen. Och få beslutsfattare kommer att vara intresserade av att låna och satsa, oavsett räntans höjd.

Och slutsatsen..?

Bevaka valet av ny Toryledare mycket noga, liksom därefter Brexitfrågan. Har jag rätt i ovanstående kommer aktier inte vara någon bra tillgång under hösten.                  

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.