Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-11

Analys: Betydelsen av tajming

wysiwyg_image

Allt det som nu får börserna att skaka har varit känt långt i förväg. Hur är det med placerarnas förmåga att titta 1-2 år framåt i tiden, vilket ofta hävdas?

Är USA:s handelskrig mot Kina en överraskning? Brexit? Obstinata italienska politiker? En stigande inflation? Högre ränta i USA? Det är enkelt att svara "nej" på allt detta. Enklast är att göra en sökning i vilken tidningsdatabas, som helst. Alla dessa faktorer, liksom en hel del andra risker, har varit frikostigt ventilerade och analyserade de senaste två åren. Ändå har börserna, särskilt i USA, stigit till allt högre höjder. 

Psykologin fungerar bakvänt

Det mesta tyder på att aktieplacerare väger in risker först när de kan utläsas i aktiegraferna. Om USA:s president, först säger att han tänker handelskriga mot Kina och samtidigt släpper ut några handgranater (stål- och aluminiumtullarna), då reagerar marknaden bakvänt, ungefär som - "jaså, var det inte värre". Kurserna fortsätter upp, möjligen efter en liten skakning. När presidenten sedan drar på stora artilleriet och tullbelägger hälften av Kinas export till USA, då blir det lite darr på ribban, men eftersom kurserna inte samtidigt djupdyker går placerarna glatt vidare. Först tredje vågens handelskrig verkar ha skrämt slag på placerarna. Det var när tullarna skulle höjas ytterligare vid årsskiftet, möjligen även uppbackade av amerikanska börsföretags uttalanden om att de tänker höja priserna till följd av tullarna.

Brexit är överraskningsfritt

Likadant med Brexit, en av de största enskilda ekonomiska katastrofer som drabbat Europa. Efter ett par dagars kursnedgång, direkt efter valet i juni 2016, har börserna fortsatt upp. "Visst, visst, blir det någon sorts Brexit", verkar placerarna ha resonerat, "men poltikerna är väl inga idioter. De kastar ju inte ett av Europas viktigaste lånder in i en recession". Helt rätt. Politikerna var kloka, förhandla fram en kompromiss, vilket alltid innebär att alla är missnöjda. Då brakar det poltiska h-et löst i Storbritannien. Nu är alla hopplöst missnöjda. Ingen vill sluta upp bakom den överenskomna kompromissen. EU-anhängarna vill ha ny omröstning och EU-hatarna vill inte ha något avtal alls. Är du överraskad? Nej, egentligen inte. Det är bara att ta del av allt som skrivits de senaste åren och ta del av de fastlåsta positionerna i Storbritannien, för att förstå att det som nu händer, måste hända. Nu är aktiepålacerarna ordentligt nervösa. Först nu bidrar Brexitkatastrofen till börsfall. Det är nästan två år efter valutslaget.

Varför bråkar italienarna?

Det mest väntade av allt, är dock det poltiska bråket i Italien. Det var visserligen bara ett drygt halvår sedan Italien fick två missnöjespartier i regeringsställning. Inget av dem är lika det andra, med ett undantag: Motviljan mot EU och politikerna i Bryssel. Själva valet var också väntat, eftersom opnionsmätningar långt innan, visat att den sittande regeringen skulle förlora makten. Att det sedan belv två missnöjespartier och inte bara ett, som tog rodret på skutan var en överraskning, men det var ju, som sagt, i våras. Idag kan absolut ingen vara överraskad över att de italienska missnöjespartierna tar upp en strid med Bryssel om storleken på budgetunderskottet. Följaktligen kan ingen vara överraskad över den efterföljande ränteuppgången eller de fallande italienska tillväxtkurvorna. Italienarna gör bara det de varit världsbäst på i 20 år - förstör för sig själva genom att göra narr av den politiska apparaten.

Tvivlar på prognosförmågan

Jag tvivlar därför på att placerare är särskilt framåtblickande. Nej, vi är optimister - "det löser sig" är honnörsordet. Detta komplicerar finansiella prognoser. Vi måste lägga in en fördröjning på något år eller två innan det vi kan misstänka kommer att hända, verkligen också händer. Och det är nu. Taket verkar falla in i alla delar av det globala huset. Nu är det helt klart att USA:s president är beredd att gå hur långt som helst för att infria sina vidlyftiga vallöften. Nu är det helt klart att Brexit är den katastrof, som vi trodde för två år sedan. Nu är det också helt klart att italienare fortsätter att vara italienare. Därför undrar jag vad som finns på två års sikt. Det borde ju vara något som kan komma att lyfta börserna. Till detta kan det finnas anledning att återvända. Jag måste bara hitta det först...              

Författare Peter Malmqvist