Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-21

Analys Boule: Tillbaka på tillväxtbanan

Detta är en betald analys på uppdrag av Boule Diagnostics utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Boule redovisar på nytt en stark rörelsemarginal. Vi bedömer också att tillväxtutsikterna har förbättrats, inte minst givet en stororder till Indien nyligen. Vi höjer prognoser och riktkurs. Den goda operativa trenden har åtföljts av en tydlig kursuppgång.

Boule vände till en viss tillväxt (3,4 procent) under det andra kvartalet, efter nedgången under årets första kvartal. Den starka bruttomarginalen på närmare 49 procent var en tydlig ljuspunkt, drivet av högre snittpriser på instrument, liksom av en hög andel förbrukningsvaror. Sammantaget medförde en stark EBIT-marginal på 18,4 procent, att resultatet hamnade något över våra förväntningar. 

Stororder till Indien

Den nyligen annonserade storordern till Indien på 650 instrument, stärker tillväxtsutsikterna för resten av året. Då priserna i genomsnitt på instrument är lägre i Indien än i övriga världen, bedömer vi visserligen att marginalerna kan pressas något på kort sikt. Det uppvägs emellertid av den högre försäljning av förbrukningsvaror, som ordern bör genera på längre sikt. Vi har höjt våra försäljningsprognoser för 2018 något och räknar med en tillväxt på sex procent, mot tidigare drygt fem procent.

Valutavinden har vänt

Förutom Indienordern, har även valutavindarna börjat vända till Boules fördel. Vi har också blivit mer optimistiska om marginalutvecklingen under 2019, då en ökad installerad bas av instrument ger ytterligare skjuts åt efterfrågan på förbrukningsvaror.

Motiverat värde

Bouleaktien har stigit med över 40 procent i år, drivet av en tydligt positiv vinsttrend. Sannolikt har även uppgångar för sektorkollegor bidragit. Det kan begränsa potentialen kortsiktigt. Vi bedömer samtidigt att tillväxtutsikterna klarnat, vilket bör ge stöd åt kursen. Vårt motiverade värde i bascenariot höjs till 87 kronor (tidigare 77). Uppvärderingen är driven av både prognoshöjningar, en uppvärdering av sektorkollegorna, liksom ett lägre avkastningskrav.

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.