Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-18

Analys Boule: Vinstlyft trots intäktstapp

Detta är en betald analys på uppdrag av Boule Diagnostics utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Boule överraskar med en tydlig vinstökning i första kvartalet 2018 trots fallande intäkter. Lägre underliggande rörelsekostnader lyfte resultatet. Den svaga försäljningen ger viss osäkerhet men flera faktorer talar för en återhämtning.

Diagnostikbolaget Boule redovisade sämre försäljning men kraftigt stigande marginaler och resultat för det första kvartalet 2018. Frånvaro av större instrumentupphandlingar, en svag dollar slog mot intäkterna, liksom att kunder har avvaktat med beställningar inför lanseringen av bolagets nya veterinärsystem. Detta uppvägdes mer än väl av lägre rörelsekostnader, ett tecken på att bolagets fokus på effektiviseringar gett tydlig effekt. Pågående utveckling av en ny produkt-generation medförde dessutom en högre andel aktiverade utvecklingskostnader. Detta medför att bolaget allt annat lika kan redovisa klart högre marginaler, även om kassaflödet inte påverkas.

Bolaget har nyligen förvärvat teknologi för att snabba på utvecklingen av nya så kallade fempartsinstrument. Dessa möjliggör mer avancerade blodanalyser och fempartsmarknaden växer snabbare än Boules traditionella ”hemmaplan”, trepartsinstrument. Denna satsning kan därför om den slår väl ut stärka de långsiktiga tillväxtutsikterna.

Vi räknar med att bolagets tillväxt successivt kan repa sig under resten av året, bland annat drivet av nya lanseringar och att en distributionsförändring i Indien faller på plats. Dock sänker vi våra tillväxtantaganden och räknar med drygt fem procents tillväxt 2018 (tidigare cirka nio procent). Detta uppvägs av att vi räknar med lägre rörelsekostnader och sammantaget har vi höjt vår resultatprognos tydligt. Boules intäkter och resultat kan samtidigt variera ganska kraftigt mellan kvartal beroende på större upphandlingar och det ger en osäkerhet i våra estimat. Vårt motiverade värde i basscenariot blir oförändrat, 308 kronor per aktie efter utdelning.

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.