Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-16

Analys: Brexit sänker britterna

wysiwyg_image

Ingen britt verkar nöjd med den föreslagna uppgörelsen med EU. Därför kommer avmattningen i brittisk ekonomi att fortsätta.       

Brexitanhängarna tycker att uppgörelsen med EU kopplar dem för hårt till Europa. Brexitmotståndarna gillar inte heller uppgörelsen, eftersom de hellre vill vara kvar i EU. Inte ens Theresa May verkar särskilt nöjd, för hon framhåller ständigt att alternativet är ett avtalslöst tillstånd och det är de flesta, utom de mest extrema Brexitvännerna, överens om, är en katastrof. Premiärministern avvisar också alla planer på en ny Brexitomröstning.          

Kastas över bord

Theresa May har troligen världens svåraste jobb. Frågan är hur länge till. Redan dagen efter uppgörelsen avgick två ministrar, därtill den som var ansvarig för Brexitförhandlingarna. Det är den andra Brexitministern som avgår på kort tid. Den förra avgick i somras, tillsammans med utrikesministern. De tyckte båda att Theresa May var för EU-vänlig. Därför spår många att premiärministern nu åker ut. Röster för en förtroendeomröstning in det egna partiet, hörs nu allt tydligare.  

Tillväxten dalar

I takt med de utdragna förhandlingarna har de ekonomiska beslutsfattarna i Storbritannien bestämt sig. De avvaktar. Följaktligen dalar nu de flesta indikatorer. Granskar vi den bredaste, BNP-tillväxten, höll den sig uppe kvartalen efter omröstningen, men började falla ett år senare. Likadant om vi granskar det senaste årets import in i Storbritannien. Brittisk importtillväxt är en av de svagaste, av samtliga större länder. Och granskar vi Eurozonens export till britterna, kan konstateras att den också är svag, betydligt svagare än till andra viktiga regioner. Under det senaste året har exporten till Storbritannien fallit.

Andra parametrar lyser rött

Granskar vi flera andra viktiga parametrar kan konstateras att de också blinkar rött. Inköpschefernas index har fallit i ett sträck det senaste året. Likadant med bilförsäljningen, som är en av de svagaste av samtliga större länder. Det säljs tio procent färre bilar i år än för ett år sedan. Tydligare kan inte det vikande konsumentförtroendet illustreras. Bakar vi ihop bilförsäljningen med tillväxten i detaljhandeln och industriproduktionen, blir trenden i denna tillväxtindikator helt annan än för de flesta större länder. Indikatorn har gått ner markant de senaste 18 månaderna. 

Kapitalmarknaden har bestämt sig

Därför har kapitalmarknaden bestämt sig. Brexit innebär inte mindre anpassning till Europa, utan mer. Det framgår av valutan. De senaste tjugo åren har pundet oftast varit starkt mot euron, men inte nu längre. Efter omröstningen har pundet fallit markant, ner till nivåer som är historiskt svaga, men också teoretiskt försvarbara mot eurozonen, jämfört med inflationstakten. Den historiska följsamheten till USA-dollarn har plötsligt släppts. När dollarn har stärkts de senaste två åren, har pundet stannat kvar. Samtidigt ligger den brittiska obligationsräntan på samma låga nivå, som genomsnittet för de större euroländerna. Även det visar att marknaden har därför bestämt sig. Brexit innebär inte mindre anpassning till EU, utan mer.

Kopplad till en större region

Ytterst är detta vad Brexit handlar om – USA eller Europa. Alla länder är kopplade till någon större region och i Storbritannien är det vissa som hellre ser USA som den regionen, än Kontinentaleuropa. Kapitalmarknaden struntar i vilket, men konstaterar att 35-40 procent av varuhandeln sker med EU, liksom en väldigt stor andel av tjänsterna, samtidigt som London är Europas finansiella nav. Marknaden ser därför att britterna hör hemma i Europa och om beslutsfattarna inte vill ordna det politiskt, får marknadskrafterna sköta det på egen hand. 

Europa närmast

Följaktligen dras nu den brittiska tillväxten ner till den lägre nivå som gäller inom eurozonen, eftersom britternas försiktighet ökar, vilket drar upp sparandet och dämpar investeringarna ocbh konsumtionen. Valutan anpassas, liksom räntan och plötsligt är britterna mer i linje med EU och eurozonen, än de varit på tjugo år. Avståndet till Bryssel är bara en timme, men avståndet till Washington är åtta. Det är bara hängivna Brexitanhängare som tror att detta inte spelar någon roll.        

För grafisk beskrivning, se PDF

Författare Peter Malmqvist