Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-29

Analys Brighter: I väntans tider för Brighter

Detta är en betald analys på uppdrag av Brighter utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Förseningarna rörande CE märkningen kvarstår som orosmoment och har ökat risken i våra prognoser för 2019. Det då vi tidigare räknat med ett godkännande av produkten mot slutet av 2018. Vi justerar ned våra intäktsförväntningar på 2019 och framåt, beroende på förseningarna.

Brighter utvecklar produkter och tjänster inom mobil och datadriven hälsovård. Kärnverksamheten består idag av ekosystemet The Benefit Loop, samt produkterna Actiste och jDome BikeAround. The Benefit Loop är ett molnbaserat ekosystem som sluter vårdkedjan och förser alla vårdens intressenter med pålitliga hälsodata. Actiste är ett uppkopplat hjälpmedel, som förenklar insulinbehandlad diabetes genom att samla de viktigaste funktionerna i ett komplett verktyg.

Egenvård av diabetes

Abbonemangstjänsten Actiste® avser att underlätta egenvård av diabetes. Potentialen anses vara större, både i antal patienter och i tillväxt, på fokusmarknaderna Indonesien och Thailand, men signalvärdet av ett avtal och en lansering i Sverige är stort. Bolaget har ytterligare vidgat försäljningskanalerna från de tidigare mobiloperatörna, till att täcka aktörer som försäkringsbolag och andra vårdnadsgivare.

CE-certifiering nödvändig

CE-certifieringen är ett nödvändigt steg innan tjänsten kan nå marknaden. Som vi har diskuterat i tidigare analyser fanns det risk för förseningar. Dessa har inträffat och därtill blivit kraftiga. I det långsiktiga scenariot är det inte avgörabnde, men det kan komma att kräva ytterligare finansiering under 2019. Vi justerar ned våra förväntningar, initialt mest för 2019, men även för efterföljande år. Marknaden för Actiste® är emellertid betydande och vi bedömer att bolagets produkt fyller en lucka mellan de enkla och de mer komplexa lösningarna på marknaden. Risken ökar dock för att konkurrenter får fram uppkopplade lösningar på marknaden, snabbare än tidigare befarat.

Tre certifieringar klara

Under perioden sedan vår senaste analys har tre certifieringar gått igenom. AI driven övervakning av medicinsk utrustning blev godkänd av EU:s patentmyndighet. Därtill har både den digitala infrastrukturen, liksom den mobila applikationen blivit CE-certifierade.

Motiverat värde

Sedan vår senaste uppdatering i slutet av september har aktiekursen haft en fortsatt slagig utveckling i väntan på CE märkningen. I vårt uppdaterade basscenario ser vi ett värde på 14,10 (14,90) kronor per aktie. I ett mer optimistiskt scenario beräknas värdet per aktie till 20,40 (20,50) kronor och i ett mer defensivt scenario till 9,30 (11,60) kronor. De relativt små justeringarna beror på att den största delen av värdet på bolaget ligger mot slutet av prognosperioden och i slutvärdet.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.