Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-14

Analys: Centralbankerna skrämmer

wysiwyg_image

Tio år efter Lehmankraschen har finansmarknaderna blivit säkrare, men istället skrämmer centralbankerna.

I torsdags gjorde ECB som vanligt - ingenting. De höll styrränta fast på noll procent och där har den legat i två och ett halvt år. Senast de höjde räntan var sju år sedan (se PDF). Även Bank of England höll sin ränta oförändrad. Eftersom de höjde räntan förra månaden, till 0,75 procent, är det svårt att vara kritisk. Britternas Brexitproblem medförde nämligen att banken sänkte styrräntan direkt efter valet i juni 2016. Det bidrog till en kraftig försvagning av valutan, som i sin tur gav en kraftig inflationsuppgång. Nu har banken både tagit tillbaka den tidigare sänkningen, liksom höjt med ytterligare 0,25 procent. Därför är räntan något högre än genomsnittet för de senaste åren (se PDF). 

Hög inflation i USA

I torsdag kom också inflationsstatistik från USA. Den var 2,7 procent. Det var tolfte månaden i rad med en inflation över den magiska tvåprocentsgränsen och de senaste 20 månaderna har inflationen legat under denna gräns, vid bara tre tillfällen (se PDF). Ändå reagerade placerarna positivt. Siffran var nämligen något under förväntan, liksom 0,1 procent lägre än förra månaden. Eftersom Federal Reserve höjt styrräntan med totalt 1,75 procent sedan slutet av 2015, är marknadens glädje ett tecken på att de tror på mindre aggressiva höjningar framöver.

Långa perspektivet = högre ränta

Det är ett misstag. Granskar vi det långa perspektivet, från 2003 och framåt, har styrräntan i USA legat i genomsnitt 0,7 procent över inflationstakten. De senaste tre åren har den emellertid legat 0,9 procent under. Likadant i eurozonen och Storbritannien, där styrränta och inflation historiskt legat på ungefär samma nivå. De senaste tre åren har styrräntan legat markant under inflationstakten, med 1,1 procent inom eurozonen och med hela 1,5 procent i Storbritannien. Kort sagt – de senaste åren upp visar rekordlåg styrränta (se PDF).

Genomsnittet styr

Det skrämmande är att marknader alltid verkar svänga kring ett genomsnitt. Om räntan några år legat klart under detta snitt, är sannolikheten därför hög att de kommande åren ger en ränta över. Det väntar sig inte många placerare. Tron är snarare att västvärldens industrinationer följer Japan i spåren och parkerar räntorna långt under historiska nivåer. Placerarna kommer att bli överraskade, särskilt i USA. Där växer nämligen det federala budgetunderskottet i en farlig fart. Orsaken är presidentens skattereform, som markant drog ner skatterna för företagen utan att höja skatterna för någon annan. Därför lånar nu amerikanerna till skattesänkningen och inget har historiskt varit mer inflationsdrivande än ett växande budgetunderskott.

Och slutsatsen..?

Det som skrämmer är att centralbankerna verkar tro på förmågan att finjustera inflationstakten. Samtidigt är de skräckslagna över risken att höja räntorna för fort. Följaktligen höjer de räntorna för långsamt, vilket kommer att straffa sig framöver. Västländerna kommer att behöva hantera en betydande tillgångsbubbla. i både fastigheter och aktier. När? Inte än, för så länge räntorna är långt under inflationen, håller sig börskurser och fastighetsvärden uppe. Min rekommendation är dock att dansa nära utgången. Musiken kan tystna snabbare än vi anar.

För ränte- och inflationstrender, se bifogad PDF 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.