Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-09

Analys Concejo: "Miljardkassa ger bolaget spännande möjligheter"

Detta är en betald analys på uppdrag av Concejo utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Nya investeringar och verksamheter

i sikte Efter att försäljningen av affärsområde Marine & Safety till Nordic Capital slutfördes under andra kvartalet sitter Concejo på en kassa – likvida medel och kortfristiga placeringar - som uppgår till 1,3 mdr kr. Kassan ger utrymme för värdeskapande investeringar inom befintliga verksamheter och till expansion inom nya områden. Till det kommer värdet av den operativa rörelsen inom affärsområde Safety Engineering. Under tredje kvartalet och efter periodens slut har Concejo annonserat flera investeringar. Mest betydelsefullt är det pågående förvärvet av SBM som är en förvaltare av fastighetsfonder. Concejo har också ökat sitt ägande i utvecklingsbolaget Optronics och gjort nyinvesteringar i Clean-Techbolaget Envigas och i tyska cybersecurity-företaget Myra Security.

Förlust i Safety Engineering – men vändning i sikte?

Omsättningen för Safety Engineering uppgick till 85,9 Mkr (52,4) under tredje kvartalet. Rörelseresultatet var -15,2 Mkr (-55,9). Verksamheten genomgår sedan ett par år en omfattande omstrukturering. Förändringsarbetet har dock försvårats av Covid-19- pandemin. Det fortsatt låga oljepriset har också haft inverkan på resultatet. Vi förväntar oss mer internt fokus på att vända utvecklingen efter att den tidskrävande avyttringen av Marine & Safety nu är avklarad.

Värderas till rabatt

Efter avyttringen av Marine & Safety sitter Concejo på en nettokassa om 1,15 mdr kr, justerat för hybridobligationen som vi bedömer löses nästa år. Nuvarande börsvärdet på 840 Mkr innebär att Concejo fortsatt värderas en bra bit under nettokassan. Indirekt åsätts Safety Engineering ett negativt värde och marknaden tyckas diskontera fortsatt negativa kassaflöden från affärsområdet under kommande år. Den stora kassan ger bolaget goda förutsättningar att utveckla verksamheten via nyförvärv och investeringar, och via mer internt fokus på befintlig verksamhet. Det bör finnas goda förutsättningar för en uppvärdering av aktien om våra förväntningar materialiseras.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.