Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-15

Analys Concejo: På väg mot ny inriktning

Detta är en betald analys på uppdrag av Concejo utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Consilium bytte namn till Concejo den 3 december 2020 och handlas under ticker CNCJO B.

Nya investeringar och verksamheter i sikte

Concejo fortsätter att utveckla sin nya strategi som blandat investmentbolag. Aktieägarvärde ska uppnås genom en kombination av att utveckla egna verksamheter och direktinvesteringar i onoterade och noterade bolag.

Efter att delar av likviden från försäljningen av Marine & Safety använts till, bland annat, omläggning av kortfristiga lån och till nya investeringar uppgick nettokassan till 880 Mkr per 31 december 2020. Kassan ger utrymme för värdeskapande investeringar inom befintliga verksamheter och till expansion inom nya områden.

Under fjärde kvartalet annonserade Concjeo flera investeringar. Mest betydelsefullt var avsiktsförklaringen att förvärva SBM, en förvaltare av fastighetsfonder. Förvärvet väntas slutföras i månadsskiftet mars/april. Concejo ökade också sitt ägande i Clean-Tech bolaget Envigas. Efter periodens utgång förvärvade Concejo drygt 10% i Christian Berner Tech Trade AB (CBTT).

Pandemin fortsätter tynga Safety Engineering

Omsättningen för Safety Engineering uppgick till 32,3 Mkr (45,8) under fjärde kvartalet. Rörelseresultatet var – 41,9 Mkr (-121,6).

Verksamheten genomgår sedan ett par år en omfattande omstruk­turering. Förändringsarbetet har försvårats och försenats av Covid-19-pandemin, delvis p.g.a reserestriktioner. Vi räknar med ökat internt fokus på att vända utvecklingen efter den tidskrävande avytt­ringen av Marine & Safety. Utdelningsförslaget uppgår till 15 kr (17) per aktie.

Värderas till rabatt

Concejo sitter idag på en nettokassa om 880 mkr. Nuvarande börsvärdet på 826 Mkr innebär att Concejo fortsatt värderas under nettokassan. Vi menar att kassan ger utrymme för att utveckla verksamheten via nyförvärv och investeringar, och via mer internt fokus på befintlig verksamhet. Till det kommer värdet av den operativa rörelsen inom affärsområde Safety Engineering. Indirekt åsätts affärsområdet idag ett negativt värde och marknaden diskonterar fortsatt negativa kassaflöden. För en långsiktig investerare bör det finnas goda förutsättningar för en uppvärdering av aktien om Concejo kan vända utvecklingen, i kombination att med positiva nyheter kring nyinvesteringar materialiseras.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.