Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-02

Analys Consilium: Litet bättre än väntat i kv3

Detta är en betald analys på uppdrag av Consilium utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Rensat för en nedskrivning av goodwill på 40 miljoner kronor var Consiliums rörelseresultat i kv3/2019 något bättre än väntat. Samtidigt är kostnaderna för verksamhet under avveckling (Safety & Engineering) fortsatt höga. Riktkursen på 65 kronor per aktie i vårt Bas-scenario förblir oförändrad.

Consilium säljer egenutvecklade och inköpta produkter och system som skyddar liv, materiella värden och miljön. Bolaget har två affärsområden: Marine & Safety samt Safety Engineering, där det förstnämnda står för 95 procent av omsättningen. Verksamheten är nischad mot högkvalitetssegmentet av marknaden med mottot ”When Safety matters”. Försäljningen är global med tyngdpunkt på två regioner; Europa och Asien, med Amerika som det tredje största området. Vartannat större fartyg i världen har någon av Consiliums produkter ombord.  En positiv signal är att nybeställningar av handelsfartyg har ökat hittills under 2019. Förutom till fartyg levererar bolaget till tåg, tunnelbana, offshoreriggar, solkraftverk, u-båtar med mera. Bolaget  fokuserar på säkerhetsprodukter, medan övriga produkt-områden med en årsomsättning på cirka 250 miljoner kronor håller på att fasas ut.

Koncernens rörelsresultat på minus 2 miljoner kronor i kvartal 3/2019 motsvarar 38 miljoner kronor efter återläggning av 40 miljoner kronor i goodwillbedskrivningar. Det innebär att vi höjer helårsprognosen för EBIT helrået 2019 med elva miljoner kronor justerat för goodwillnedskrviningen (som inte var väntad). Verksamheter under avveckling förlorade 17 miljoner kronor under kv3/2019 och vi räknar med minus 13 miljoner kronor här under kv4/2019.  Orderingången för januari-oktober 2019 översteg fjolårets nivå med 17 procent.

Vi höjer vårt helårsestimat för koncernens intäkter från 1605 till 1650 miljoner kronor. Vår riktkurs i Bas-scenariot blir oförändrat 65 kronor/aktie. Vi höjer dock känsligheten till +/-5 procent i intäkter under prognosperioden. Det gör att riktkursintervallet ökar till 37-86 kronor (tidigare 51-80 kronor/aktie).

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.