Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-22

Analys Coor: "Urstarkt kvartal motiverar höjd riktkurs"

wysiwyg_image

Marginalen klart över förväntan under Q2

Coors andra kvartal kan inte beskrivas som annat än imponerande. Trots ett organiskt intäktsfall på 11 procent ökade det justerade ebitaresultatet marginellt till 141 miljoner kronor (140). Intäkterna på 2 265 miljoner var nästan exakt i linje med vår prognos (2 270), men den justerade ebita-marginalen på 6,2 procent (5,5) var långt över vår försiktiga prognos vid 4,3 procent. Sverige, Danmark och Finland lyckades alla stärka lönsamheten trots covid-19-pandemin. Utvecklingen i Norge var mer i linje med förväntningarna, där det justerade ebita-resultatet rasade 39 procent. Kombinationen covid-19, hård motvind i olje- och gasindustrin samt negativa valutaeffekter skapade en perfekt storm i Norge.

 
Höjer prognoser för framförallt 2020

Efter två kvartal som illustrerat Coors goda kostnadskontroll är det tydligt att våra prognoser för 2020 varit för konservativa. Vi lämnar omsättningsprognosen oförändrad, men justerar upp lönsamhetsprognoserna rejält efter den solida halvårsrapporten. För 2021 och 2022 har resultatprognoserna justerats upp marginellt. De höjda resultatprognoserna har också inneburit något uppjusterade utdelningsprognoser för 2020–2022.

 
Attraktiv uppsida vid normaliserad värdering

Efter ett första halvår som överträffat alla förväntningar är det tydligt att det kraftiga kursfallet i Coor under februari-mars var en överreaktion. Balansräkningsrisken är i mångt och mycket överspelad och eventuell oro kring vd-bytet framstår också som omotiverad. Coors framgångsrika strategi ligger fast och AnnaCarin Grandin som tar över 1 augusti är en internrekrytering med bevisat track-record. I våra ögon talar detta för att värderingen bör normaliseras. Vår nya riktkurs 89 kronor (75) är i linje med Coors historiska direktavkastning (4,2%). Vid sidan av en normaliserad värdering kan aktien gynnas av en stark pipeline som kan leda till nya storaffärer under andra halvåret 2020 och under 2021. Lägg därtill den starka balansräkningen efter inställd utdelning och upprätthållen lönsamhet, vilket ger nya vd:n ett stort förvärvsutrymme eller öppnar för en generös extrautdelning nästa vår. 

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.