Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-09

Analys: Därför skakar USA

wysiwyg_image

Skillnaden mellan långa och korta räntor i USA skrämmer placerarna. När skillnaden är låg förebådar det börsfall. Men kanske inte denna gång.  

Fredagen gav ännu en markant börsnedgång i USA. Det skickat ner S&P:s index nära årslägsta. Det är den krympande skillnaden mellan korta och långa räntor som skrämmer placerarna. Det anses förebåda en recession. Historiken talar nämligen sitt tydliga språk. När skillnaden mellan den tioåriga och den tvååriga statsobligationen i USA närmat sig noll, har börserna, förr eller senare, fallit kraftigt. Den skillnaden är nu 0,1 procent och senaste det inträffade var hösten 2005.          

Ingen god precision

Det finns dock en överdriven tilltro till precisionen i detta samband. Även det framgår av historiken. Under perioden 1995 till slutet av 1999 var räntedifferensen mycket låg, men trots det var denna period en av börshistoriens starkaste. Inte förrän det sjätte året kom kraschen. Även perioden 2005-2008 visar att precisionen i räntedifferensen inte är den bästa. Hösten 2005 hade differensen blivit mycket låg, men det tog ändå fram till juli 2007 innan börserna började falla och först i september 2008 inträffade Lehmankatastrofen, vilken slaktade börserna med 30 procent på en dryg månad.

Dagsläget skrämmer

Dagens nedåtgående trend har pågått sedan slutet av 2013. Startpunkten för räntedifferernsen var 2,5 procent och det har tagit fem år att komma ner till dagens låga differens på 0,1 procent. Trots att historiken visar att det kan ta 2-5 år innan en låg ränteskillnad förebådar en kraftig börsnedgång, framhålls nu denna låga nivå allt oftare som den faktor som skickat S&P:s index till allt lägre nivåer. Jag tycker dock placerarna överreagerar. Det finns nämligen en faktor som går väldigt rätt just nu och det är oljepriset.

Oljeras gynnsam faktor

På en dryg månad har oljepriset rasat med 25 procent ner till 60 dollar fatet för Brentoljan. Det kommer att dra ner inflationstakten världen över, inte minst i energislukande USA. Dagens globala inflationstakt på drygt två procent, kan därför komma att nästan halveras. Det skulle givitvis vara mycket positivt för räntenivån och borde egentligen få placerarna att jubla. Istället flyr de i oanik eftersom det också pressar räntedifferensen mellan långa och korta räntor. I grunden borde ju en fallande långränta vara viktigare för börsen, än själva räntedifferensen. Om oljepriset fortsätter att ligga kvar på dagens låga nivå kommer rimligen fokus att flyttas från räntedifferensen till den faktiska räntenivån. Då borde nedgången för de amerikanska börserna vara över, för den här gången. Har jag rätt, borde det inträffa den kommande veckan.         

Se PDF för grafer

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.