Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-09

Analys D&Company: Synligt digitalt stöd en styrka

Detta är en betald analys på uppdrag av utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

D&Company är nytt företag på Analysguiden. Bolaget har investerat stort i en digital plattform för optiker­branschen. Digitaliseringen i optikbranschen är eftersatt och det finns en stor marknadspotential. Den utvecklade plattformen ger optikerna ett viktigt instrument för att börja kommunicera effektivt med både kunder och leverantörer.

D&Company startades i slutet av 2014. Bolaget består av två delar, där produktbolaget, än så länge, är den del som har generat omsättning. Den utvecklade digitala plattformen (den andra delen), har lanserats efter utvecklingsinvesteringar om drygt 50 miljoner kronor. Denna digitala skalbara plattform är utvecklad för att digitalisera optikerbranschen och är tänkt att ge optikerna ett effektivt instrument för att kommunicera med både kunder och leverantörer. Plattformen finns redan installerad hos ett 20 tal kunder och ytterligare installationer är schemalagda.

Konkurrens från online

En stor drivkraft för digitaliseringen är konkurrensen från försäljning online, till vilken optikerna förlorar omsättning, främst vad gäller linser. Intresset för plattformen från leverantörerna är också det stort, då de ser möjligheten för sina kunder att öka försäljningen av deras produkter. Samarbetet med Essilor rörande IDUN måste ses som ett stort steg framåt och visar på bärigheten i konceptet.

Egna produkter växer snabbt

Produktbolaget har vuxit snabbt med tillverkning av egna glasögonbågar och licensierade märken, som sedan lanserats på marknaden. Det är troligt att produktbolaget kommer att börja generera positiva resultat under 2018-2019. Inom produktbolaget finns fortfarande potential att växa. Flera av bolagets licenserade märken har goda möjligheter att lyckas på den internationella marknaden. Särskilt värda att nämna här är Tiger of Sweden och Blåkläder som har starka varumärken bland annat i Tyskland och Beneluxländerna.

Fokus på digitala plattformen

Givet att nyemissionen lyckas förväntar vi oss att bolaget har goda förutsättningar att fortsätta att växa, särskilt inom den digitala plattformen. Bolaget har investerat stort i denna, vilket kostnadsförts löpande. Det förklarar i stort den negativa resultatutvecklingen. Bolaget är beroende av nyemissionen på 20,8 miljoner kronor för att driva bolaget vidare enligt den kommunicerade strategin. Vi har tagit fram två olika scenarion, ett så kallat bullscenario och ett bearscenario där värdet med våra prognoser beräknas till 3,60 respektive 9,70 kronor per aktie.

Observera att alla prognoser och antaganden förutsätter en fulltecknad nyemission och godkännande av Nasdaq för notering.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.