Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-08

Analys Eastnine: Attraktiva fastigheter med rabatt

Detta är en betald analys på uppdrag av Eastnine utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Baltisk avkastning med nordisk profil

Eastnine är ett svensknoterat fastighetsbolag inriktat på moderna kontorsfastigheter i CBD-läge i Baltikum. Hyresgästerna utgörs främst av nordiska koncerner; de största hyresgästerna är Danske Bank, Telia och Swedbank. Den baltiska marknaden erbjuder höga avkastningar, upp mot sex procent i bästa läge, har låga kostnader och är under omvärdering. Sedan Eastnine 2017 bytte skepnad från investmentbolag till renodlat fastighetsbolag har tidigare tillgångar sålts av medan fastigheter köpts in i hög takt. Kassan är god och kommer att fyllas på ytterligare. Eastnine vill fortsätta att växa snabbt, främst genom förvärv av nya fastigheter. Målet är ett dubblat fastighetsbestånd. Eastnine har god likviditet, låg belåning och växer med lönsamhet på en marknad med bättre förutsättningar för värdestegring än i övriga Norden. Ändå är aktien jämförelsevis lågt värderad i dag.

Substansrabatt på cirka 14 procent

Under första kvartalet uppgick omsättningen till 51,6 miljoner kronor (45,3 samma kvartal i fjol). Rörelseresultatet blev 35,4 miljoner kronor (32,6) och substansvärdet summerade till 3 400 miljoner kronor (3 288 vid årsskiftet), vilket innebar att substansvärdet per aktie steg - på grund av värdestegringar i Melon Fashion Group och fastigheter - till 152 kronor, från 147 kronor vid årsskiftet och från 131 kronor samma kvartal i fjol. Nuvarande kurs kring 132 kronor motsvarar en substansrabatt på cirka 14 procent.

Lönsam tillväxt genom förvärv

Under fjolåret förvärvade Eastnine 14 500 kvadratmeter stora kontorsfastigheten S7-3 i Vilnius för 430 miljoner kronor samt Vertas-2, Vilnius, om 7 200 kvadratmeter för drygt 200 miljoner kronor. Expansionen av fastighetsbeståndet dubblade förvaltningsresultatetpå årsbasis. Skalfördelarna med att växa är stora för Eastnine, ett resultat av hög avkastning och låga fastighetskostnader. I Baltikum är det vanliga ”triple-net-avtal” där hyresgästerna betalar det mesta av fastighetskostnaderna, vilket ger Eastnine en överskottsgrad på runt 90 procent. Dessutom har bolaget ett unikt stort ”yieldgap” med räntekostnader på 2,5 procent och en direktavkastning om cirka 5,8 procent på fastigheterna. Under första kvartalet i år fortsatte hyresintäkter och resultat att öka på grund av det större fastighetsbeståndet men även värdestegringar på såväl fastigheter som andra tillgångar. Efter rapportperioden har två moderna kontorsfastigheter, i Vilnius respektive Riga, förvärvats för runt 360 miljoner kronor.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.