Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-31

Analys Ecoclime: "Höjd riktkurs efter imponerande kvartal"

Detta är en betald analys på uppdrag av Ecoclime Group utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Från högriskbolag till en balanserad koncern

Ecoclime har via en förvärvsresa 2017–2020 gått från ett rent pro- duktbolag i tidig fas till ett mer vertikalt integrerat bolag med flera intäktsben. Förvärven av ett par installationsbolag har visserligen sänkt Ecoclimes lönsamhetspotential, men har samtidigt ökat sanno- likheten att bolagets kärnprodukter ska nå kommersiell framgång samt minskat risken i aktien. Omsättningsfördelningen under första halvåret illustrerar tydligt koncernens mer diversifierade affär (se diagram).

Stor tillväxtpotential inom kärnprodukterna

Koncernens kärna; komfortpaneler för förbättrat inomhusklimat på kontor samt Evertherm-produkterna inom cirkulär energi, verkar båda i högintressanta segment som sannolikt går en ljus fram till mötes. Båda adresserar miljardmarknader i ett läge där intresset för klimatpositiva investeringar aldrig varit större. Kundlistan med bolag som Skanska, Akademiska Hus, Fabege, Atrium Ljungberg och Vattenfall vittnar om en stark produktportfölj. Vi räknar med att sälj- offensiven som inleds under andra halvåret 2020 ger god utväxling på tillväxt och lönsamhet från 2021.

Klimatregleringar kan driva tillväxt

I klimatkrisens spår har det satts upp ambitiösa mål på såväl nationell nivå som på EU- och FN-nivå. Om dessa ska nås lär det i slutändan krävas hårdare regleringar kring energieffektivitet i fastigheter. Ecoclime är med sina energibesparande produkter perfekt posi- tionerat för att komma ut som en vinnare på en sådan utveckling. En parallell kan exempelvis dras till framgångsrika kylgrossisten Beijer Ref som gynnats och gynnas av en EU-förordning om utfasning av konventionella köldmedier till förmån för miljövänliga alternativ. Ett annat exempel är värmebolaget Nibe vars goda tillväxt inom värme- pumpar gynnats av statliga subventioner i flera länder.

Fortsatt lågt värderad i het sektor

I tider då klimatet är i fokus handlas bolag inom energieffektivitet (Nibe), förnyelsebar energi (Climeon) och ökad elbilspenetration (Garo) till höga multiplar på börsen. Trots den kraftiga kurs- uppgången sedan i våras värderas Ecoclime bara strax över Systemair (ventilation) och Instalco (installation) på ev/sales (se diagram). I våra ögon förtjänar Ecoclime att värderas högre givet bättre till- växtutsikter samt en produktaffär som ger bolaget bättre lönsam- hetspotential. Vi ser ett motiverat värde på 12,50 kronor per aktie på tolv månaders sikt, men om bolaget växer snabbare och når de ambi- tiösa finansiella målen är uppsidan ännu större.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.