Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-25

Analys Ecoclime: Installationer går starkt

Detta är en betald analys på uppdrag av Ecoclime Group utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Ecoclimes försäljning utvecklas som planerat och speciellt bra går det för Inomhusklimat. Per årsskiftet 2018/19 låg koncernen på cirka 80 miljoner kronor i årliga intäkter och med siktet inställt mot 15 procent EBITDA-marginal. Försäljningsansträngningarna inom cirkulära energisystem mot fastighetsägarna kommer att öka i år.

Ecoclime säljer egna energiprodukter och system för komfort­värme och komfortkyla främst riktad mot fastighets­ägare och kommuner. Intresset är stort för energiåtervinning. Den nya förvärvsstrategin har gett fart åt Ecoclimekoncernen, där dotterbolaget Flexibel Luftbehandling, som tillkom i juni 2017 står för drygt hälften av koncernens omsättning, räknat proforma. Eococlimekoncernen omsättning ökade till cirka 80 miljoner kronor i årstakt vid slutet av 2018, varav dock cirka 10 miljoner kronor är aktiverade kostnader.

Tre affärsområden

Ecoclime säljer klimatsystem i innertak, som erbjuder såväl komfortkyla som komfort­värme för kommersiella fastigheter. Installationstart av 15 000 kvadratmeter klimattaktak är planerad under 2019. Vidare marknadsför och säljer bolaget Cirkulära Energisystem för återvinning, lagring och distribution av komfortvärme i alla typer av fastigheter. Ett tredje område är automation, det vill säga bolag som säljer tjänster och utrustning för optimering och styrning av energianläggningar i och mellan grupper av fastigheter.

Hög marginal

Koncernens affärsområde Inomhusklimat, med Flexibel Luftbehandling ligger nu på omkring 15 procent rörelsemarginal vid installationerna. Det är i nivå med de större konkurrenterna, som till exempel Swegon.

Motiverat värde

Vi justerar ned våra intäkts- och resultatprognoser något för 2019 och 2020, men behåller huvudscenariot, där bolaget når upp mot 15 procent rörelse­marginal år 2019 och 2020. Vår motiverade riktkurs i basscenariot blir 8,70 kronor, vilket varierar från 5,50 kronor i vårt mer pessimistiska bearscenario, upp till 11,70 kronor i bullscenariot.  

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.