Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-09

Analys Elanders: "Undervärderad global logistikledare"

Detta är en betald analys på uppdrag av Elanders utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Supply Chain Solutions nu 80% av omsättningen

Elanders är ledande inom globala lösningar för supply chain management. I tjänsteutbudet ingår ansvar för och optimering av kundernas material- och informationsflöden, allt ifrån sourcing och upphandling till lagerhållning och eftermarknadsservice. Trots en kraftig expansion av verksamheten inom Supply Chain Solutions som nu utgör 80% av verksamheten, värderas Elanders mer i linje med bolag inom Print & Packaging. Vi ser därför en tydlig uppsida i bolagets aktie. Bolaget gör fortsatta satsningar inom hållbara tjänster och förvärvet av svenska Azalea som är specialiserade på restaurering av begagnad IT-utrustning är ett bra exempel på detta.

Q3 det starkaste kvartalet hittills

Covid-19-pandemin till trots så levererade Elanders under Q3 det starkaste kvartalsresultatet någonsin. Man ser nu att de åtgärder som vidtogs på kostnadssidan under förra året ger effekt när försäljningen återhämtar sig. Inom Supply Chain Solutions var återhämtningen särskilt tydlig för Automotive i juli och september. En nettoomsättning på 2 130 mkr under Q3 2020 motsvarade 2% organisk tillväxt jämfört med föregående år. Det senaste årets starka kassaflöde i kombination med en låg investeringstakt har resulterat i en minskad skuldsättning. Med över 1,4 mdkr i likvida medel och outnyttjade kreditramar har Elanders en finansiell ställning som möjliggör tillväxt via nya bolagsköp. Förvärvet av tyska LGI under 2016 ledde till att Elanders tog på sig en ökad skuldsättning. De starka kassaflöden bolaget genererar gör dock att man nu stadigt arbetar ned sin nettoskuld.

Vi inleder bevakning med riktkurs 135 kr

Vid en internationell jämförelse med andra bolag verksamma inom supply chain solutions framstår Elanders som tydligt undervärderat. Trots att Print & Packaging som var bolagets ursprung nu endast står för en liten del av Elanders verksamhet värderas bolaget mer i linje med tryckeribranschen än med sina branschkollegor inom supply chain management. Vi tycker marknaden bör värdera upp Elanders starka kassaflöden, stabila kundrelationer och möjligheter att ytterligare stärka sina marginaler. Baserat på en internationell jämförelse inleder vi bevakning av Elanders med en riktkurs på 135 kr, vilket indikerar en uppsida på drygt 30% mot dagens nivå.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.