Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-05

Analys Elanders: Levererar ett bra kvartal trots yttre störningar

Detta är en betald analys på uppdrag av Elanders utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Tydlig marginalförbättring under första kvartalet

Elanders levererade trots pågående pandemi, halvledarbrist och ogynnsamma valutakurser ett kraftigt förbättrat rörelseresultat på 142 mkr (81), vilket motsvarade en EBITA-marginal på 5,2% (3,1). Efterfrågan beskrivs ha varit stabil från alla kundgrupper under kvartalet. De förbättrade marginalerna visar att de strukturåtgärder som genomförts i den europeiska verksamheten gett tydlig effekt. Bristen på halvledare medförde mindre störningar i produktionen för vissa av bolagets kunder, något som ser ut att finnas kvar även under Q2. Vi höjer våra marginalantaganden för 2021 och 2022, samt reviderar upp vår riktkurs för aktien till 225 kr.

Strukturåtgärder i Supply Chain Solutions bär frukt

En kraftig expansion av verksamheten inom Supply Chain Solutions under senare år har lett till att detta affärsområde utgör 80% av verksamheten och det ursprungliga Print & Packaging står för resterande 20%. Marginalförbättringarna under Q1 2021 var särskilt tydliga inom Supply Chain Solutions där de strukturåtgärder som gjorts i den europeiska verksamheten nu bär frukt. Efterfrågan beskrivs ha varit god under kvartalet även om vissa kunder inom Automotive, Electronics och Industrials flaggade för och hade vissa störningar p.g.a. bristen på halvledare. Hos kunder inom Fashion & Lifestyle kompenserades den lägre efterfrågan i detaljhandeln av en ökad e-handelsförsäljning. Print & Packaging hade ett stabilt kvartal. Elanders gör fortsatta satsningar inom hållbara tjänster. Förvärven av svenska Azalea och ReuseIT som båda är specialiserade på hållbarhet inom IT-utrustning är bra exempel på detta.

Vi höjer vår riktkurs till 225 kr

Vid en internationell jämförelse med andra bolag verksamma inom supply chain solutions framstår Elanders som attraktivt värderat. Trots att Print & Packaging som var bolagets ursprung nu endast står för en liten del av Elanders verksamhet har bolaget värderats mer i linje med tryckeribranschen än med sina branschkollegor inom supply chain management. Justerad nettoskuld/EBITDA är nu nere på 1,6 vilket är en hälsosam nivå. Elanders har det senaste halvåret gjort två förvärv, men säger sig nu vilja öka tempot. Med den stärkta finansiella ställningen är möjligheterna goda för fortsatt tillväxt genom förvärv. Den starka rapporten gör att vi reviderar upp våra vinstprognoser för 2021 och 2022, samt höjer riktkursen till 225 kr (tidigare 135).

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.