Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-08-25

Analys Electra Gruppen: Fortsatt positiv lönsamhetsutveckling

Detta är en betald analys på uppdrag av Electra Gruppen utförd av Analysguiden

Bättre resultat än väntat trots svagare tillväxttakt
För andra kvartalet redovisade Electra Gruppen en något svagare omsättningstillväxt än förväntat men med ett starkare resultat. Resultatet påverkades av en positiv engångseffekt från försäljning av aktier i det delägda bolaget, Euronics Danmark, vilket gav ett resultattillskott på 2,5 miljoner kronor. Vinst per aktie blev därmed 1,15 kronor mot förväntade 0,63 kronor för andra kvartalet. Resultatmässigt således bättre än vad vi förutsåg med anledning av resultattillskottet.

Av Electra Gruppens två segment presterade Electra Retail en fortsatt klar förbättring jämfört med motsvarande period, med en omsättningstillväxt på närmare 7,5 procent och ett rörelseresultat närmare fem gånger högre än andra kvartalet 2020. Bolagets andra segment, Electra Logistik & IT redovisade dock det motsatta utfallet, med ett omsättningstapp på 11 procent och ett halverat rörelseresultat. En väsentlig förklaring till den svagare försäljningen inom Logistik & IT var försäljningsökningen under årets första kvartal som uppgick till närmare 25 procent, vilket medfört en dämpande effekt på efterfrågan under andra kvartalet.

Exkluderat engångseffekten var rörelseresultatet under andra kvartalet 2021 marginellt bättre än våra estimat. Nettoresultatet, inklusive engångseffekten av aktieförsäljningen i det delägda bolaget uppgick till 6 miljoner kronor, vilket var 2,7 miljoner kronor högre än våra förväntningar.

Högre vinstutveckling på helåret än tidigare prognos
Med lägre försäljningsutveckling under andra kvartalet och något reducerade antagande för det tredje kvartalet, justerar vi ner vår försäljningsprognos för helåret 2021 med 1,7 procent. Samtidigt justerar vi upp nettoresultatet med 9 procent, som en följd av den positiva engångseffekten under andra kvartalet. Summa summarum har bolaget levererat bättre än väntat på resultatraden och vi ser fortsatt ljust på andra halvåret.

Andra halvåret – och inte minst sista kvartalet – är bolagets starkaste säsong och vi räknar med en försäljningstillväxt på 5 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Likaså ser vi en resultatförbättring på 13 procent på nettoresultatet under andra halvåret. Vår riktkurs på ett års sikt på 90 kronor kvarstår.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.