Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-24

Analys: En strimma hopp

wysiwyg_image

Efter 18 månaders fall verkar nu tyska IFO-index vara på väg att plana ut. 

En av de mer inflytelserika konjunkturindikatorerna i Tyskland är det så kallade IFO-indexet. Ungefär 7000 företag svarar varje månad på frågor kring den ekonomiska utvecklingen. Indexet har funnits sedan 1991 och det genomsnittliga värdet ligger på 95.

Svagt ner

Den senaste mätningen gav värdet 97,9, vilket är högre än det långa snittet på 95, men aningen sämre än förra månadens 98,3. Är glaset halvtomt eller halvfullt? Min bild är halvfullt. Trots 17 månader kontinuerlig nedgång från toppvärdet 108, ligger nivån fortfarande över det långsiktiga genomsnittet, samtidigt som de senaste tre månadernas utveckling tyder på en utplaning.  

Bättre än ISM

Dessutom är IFO-utvecklingen plötsligt något bättre än det viktiga ISM-indexet i USA, som många menar mäter ”global konjunktur”, eftersom USA är världens viktigaste industriland. Tyskland är världens tredje viktigaste ekonomiska stormakt, dessutom ankare i Eurozonen, som är en lika viktig handelszon, som både USA och Kina. Därför bör vi bevaka IFO i förhållande till ISM.

Tyskland - en ljuspunkt

Då blir den tyska bilden än mer positiv. Det amerikanska indexet har nämligen snabbt gått ner från toppvärdet 60 i september förra året, till dagens 52. Granskar vi med lupp kan konstateras att ISM faktiskt haft två väldigt dåliga månader på slutet, samtidigt som alltså IFO börjat plana ut. Det gör Tyskland till en ljuspunkt.    

Och slutsatsen..?

Om den tyska industrin ser slutet på sin 18 månader långa utförslöpa, vore det mycket bra för världens alla aktiesparare, men också ganska sensationellt. Handelskrig och Brexit är verkligen inget att dra en lättnadens suck över. Å andra sidan är statsräntorna i Tyskland återigen negativa, varför investeringar och tillväxt just nu är billigare än någonsin tidigare. Kanske är det effekten av just detta vi börjar spåra i IFO. Det skulle vara en bred strimma av hopp.    

 

 

wysiwyg_image

Det tyska IFO-indexet har börjat plana ut, medan amerikanska ISM-indexet fortsätter ner.

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.