Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-18

Analys: Fallande vinsttrend

wysiwyg_image

När 24 storbolags rapporter summerats kan konstateras att vinsten ökar med 6 procent, men att detta också är sämre än de senaste kvartalen. 

Summerar vi vinsterna före skatt för det andra kvartalet kan konstateras att den ökat med 6 procent. Det är första gången på sex kvartal som tillväxttakten är ensiffrig. Vinsten påverkas dock, som vanligt av enstaka storbolag. Denna gång är det Assa Abloy och Ericsson, som sammantaget lyfter kvartalsvinsterna med drygt 10 miljarder kronor. Åt andra hållet verkar SEB och Nordea, som redovisade ett fall på nästan sju miljarder. 

Justerade vinsten faller

Tar vi bort de tre bolagen i toppen och botten levererade kvarvarande bolag ett litet vinstfall på 2 procent. Det är dock första gången på tolv kvartal som denna justerade vinst ligger på minus. Samtidigt kan konstateras att drygt hälften av bolagen ökade vinsten, vilket gav en medianförändring på ett svagt minus. Det faktiskt första gången på 22 kvartal som denna mätning är minus.  

Prognosutfall som förväntat

Utfallet mot prognos är dock plus 2,5 procent, vilket är positivt. Även här slår enstaka bolag igenom kraftigt. Volvo, Ericsson och SEB levererar utfall som är tydligt över prognos, medan Telia, Atlas Copco och Sandvik ligger i andra änden. Justerar vi för bolagen i toppen och botten levererar resterande bolag ett prognosutfall på plus 0,2 procent. Däremot låg bara 46 procent av bolagen över prognos, vilket gav ett medianutfall på minus 0,8 procent. Utfallet för försäljningen är dock något bättre än prognos. Utfallet låg 1,2 procent över. 

Och slutsatsen..?

Inför rapportperioden hade analytikerna dragit ner prognoserna i jämförelse med tidigare kvartal och det var uppenbarligen klokt. Det är helt klart att vinstutvecklingen är sämre än tidigare. Eftersom kursutvecklingen varit mycket positiv, både hittills under året och under de senaste månaderna, är det inte konstigt om placerarna blir tagna på sängen och säljer ut aktier. Gårdagens kraftiga kursfall i de storbolag som levererade under prognos, är ett tecken på att börsen är inne i en riskfylld fas.   

wysiwyg_image

Den justerade vinsten ligger på minus för första gången på tolv kvartal.

Författare Peter Malmqvist