Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-17

Analys Fastator: Högre värden på fastigheter

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastator AB utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Fastator ökade sitt substansvärde med ytterligare 5 kronor per aktie till 69,60 kronor under första kvartalet. Bakom detta ligger värdeökningar främst på Fastators egna fastigheter, medan förändringen hos Offentliga Hus var mindre denna gång. Vi höjer vår riktkurs till 56 kronor (53) i basscenariot.

Fastators nuvarande portfölj domineras av hälftenägda Offentliga Hus i Norden AB (OH). Detta bolag äger fastigheter värda drygt 4 miljarder kronor. Dessa fastigheter har hyresgäster från stat, kommun och landsting, vilket ger stabila kassaflöden och portföljen ger cirka 6 procent direktavkastning. Målet är att OH ska öka sitt fastighetsvärde till 9 miljarder kronor inför en börsnotering om ett till två år. Då Offentliga Hus andel av Fastators tillgångsportfölj har minskat till 38 procent per 31 mars 2019, vilket är en effekt av Fastators egna ganska stora fastighetsköp det senaste halvåret.

Aktiv ägare

Fastator är ett investmentbolag där förvaltning, utveckling och försäljning av innehaven utgör affärsmodellen. Bolaget ska som en aktiv ägare med en ägarandel på mellan 10 och 50 procent addera värde till sina investeringar i fastighetssektorn. Bolaget har inga begränsningar vad gäller investeringar och har ett annorlunda tänk. En relativt hög kostnad för lånat kapital innebär samtidigt att investeringarna får ett högre avkastningskrav och blir mer opportunistiska.

     Motiverat värde  Fastator-aktien ger en riskspridning för invest­ering i olika fastighetstillgångar med högre avkastning, även om exponeringen mot OH är betydande. Fastator har inlett en process för notering av sin aktie på någon av börsens huvudlistor, vilket bör vara positivt för kursutvecklingen. Substansrabatten i Fastators aktie har ökat till 34 procent, jämfört med 32 procent med vår senaste uppdatering den 6 mars 2019. Vi höjer vår riktkurs för Fastator-aktien i basscenariot till 56 kronor (53).
Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.