Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-25

Analys Fastator: Offentliga Hus värde i fokus

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastator utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Värdeökningar lyfte Fastators vinst även i kv4/2019. Aktien värderas till 23 procent premie på substansvärdet, men det är inte någon anmärkningsvärd jämfört med andra fastighetsaktier. Vi höjer vår riktkurs för aktien till 118 kronor i vårt Bas-scenario (tidigare 91 kronor).

Fastators nuvarande portfölj domineras dels av direktägda lokala centrum- och industrifastigheter för cirka 1,4 miljarder kronor samt det hälftenägda Offentliga Hus i Norden AB (OH). Det senare bolaget äger fastigheter värda drygt 7 miljarder kronor. Dessa fastigheter har hyresgäster från stat, kommun och landsting, vilket ger stabila kassaflöden och portföljen ger 4,8 procent direktavkastning. OH utgör cirka 33 procent av Fastators totala portföljvärde, medan bolagets egna fastigheter står för omkring 56 procent.

Fastator är ett investmentbolag där förvaltning, utveckling och försäljning av innehaven utgör affärsmodellen. Bolaget ska som en aktiv ägare med en ägarandel på mellan 10 och 50 procent addera värde till sina investeringar i fastighetssektorn. Bolaget har inga begränsningar vad gäller investeringar och har ett annorlunda tänk. En relativt hög kostnad för lånat kapital innebär samtidigt att investeringarna får ett högre avkastningskrav och blir mer opportunistiska.

Den tidigare substansrabatten i Fastator på 21 procent den 22 augusti 2019 har idag ändrats till 23 procent substanspremie. Men det går att räkna hem Fastator-aktien genom att jämföra med övriga börsnoterade fastighetsaktier där fastighets- och substanspremien många gånger är ännu större än i Fastator. Vi kommer fram till en riktkurs om 118 kronor per aktie i Bas-scenariot, med förutsättningen att Offentliga Hus fastighetsbestånd kommer att betalas med 10 procent premie och Fastators övriga fastigheter med 5 procent.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.