Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-06

Analys Fastator: På väg med Offentliga Hus

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastator utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Fastator är ett investmentbolag inom fastighetssektorn. Det viktigaste under 2018 blir Offentliga Hus resa mot en separat börsnotering. Vi upprepar vårt Köpråd i Fastator-aktien med oförändrad riktkurs 32 kronor.

Fastator är ett investment-bolag med en inriktning mot fastighetssektorn. Nuvarande portfölj domineras av det hälftenägda Offentliga Hus i Norden AB (OH). Detta bolag äger fastigheter som hyrs av stat, kommun och landsting, vilket ger stabila kassaflöden.  Målet är att OH ska öka sitt fastighetsvärde från dagens dryga 3 miljarder kronor (efter ett förvärv av vägstationer från Svevia värda 828 miljoner kronor) till mellan 6 och 7 miljarder kronor mot slutet av 2018. Siktet är inställt på att börsnotera OH. Utfallet blir mycket viktigt för värdet på Fastators aktie.

Fastator avser att agera som ett investmentbolag där förvaltning, utveckling och sedan försäljning av innehaven utgör affärsmodellen. Bolagets inrikt­ning är att som en aktiv ägare med en ägarandel på mellan 10 och 50 procent addera värde till lokala fastighetsprojekt eller företag vars produkter och tjänster har en anknytning till fastighetssektorn. Fastator har inga begränsningar i sin policy vad gäller investeringar inom fastighetssektorn och har ett annorlunda tänk. Det kan ge upphov till många intressanta förvärv framöver. En relativ hög kostnad för lånat kapital gör dock att investeringarna sannolikt blir något mer opportunistiska med högre avkastningskrav.

För privatinvesterare kan Fastator erbjuda en riskspridning för investering i fastighetsprojekt med högre avkastningskrav.  En stor del av den framtida värdetillväxten skapas av de lokala delägarna i Fastators innehav. Dessa har ett starkt incitament att lyckas. Substansrabatten i Fastators aktie har ökat ytterligare till 43 procent, vilket vi anser vara omotiverat högt.

Vi behåller vår tidigare riktkurs för aktien på 32 kronor. Givet nuvarande aktiekurs ger det en kurspotential om 34 procent och vårt köpråd kvarstår därför.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.