Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-28

Analys Fastator: Värdeökning att vänta i OH

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastator utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Fastator är ett investmentbolag inom fastighetssektorn. Inklusive en indikerad värdeökning på Offentliga Hus fastigheter i kv2/2018 väntas Fastator-aktiens substansvärde hamna kring 50 kronor per aktie. I vårt Bas-scenario får vi ett motiverat aktie-värde om 38 kronor.

Fastators nuvarande portfölj domineras av hälftenägda Offentliga Hus i Norden AB (OH). Detta bolag äger fastigheter som hyrs av stat, kommun och landsting, vilket ger stabila kassaflöden. Målet är att OH ska öka sitt fastighetsvärde från cirka 3,25 miljarder kronor (inklusive förvärv för 828 miljoner kronor som tillträds under kvartal 2/2018) till mellan 6 och 7 miljarder kronor år 2019.  Siktet är inställt på att börsnotera OH. Utfallet blir mycket viktigt för värdet på Fastators aktie. OH flaggar för en möjlig värdeökning på omkring 350 miljoner kronor under andra kvartalet 2018, varav cirka 136 miljoner kronor i så fall skulle tillfalla Fastator efter avdrag för latent skatt (!) Dessa ingår i vår uppdaterade vinstprognos nedan.

Fastator ska agera som ett investmentbolag där förvaltning, utveckling och sedan försäljning av innehaven utgör affärsmodellen. Bolagets inriktning är att som en aktiv ägare med en ägarandel på mellan 10 och 50 procent addera värde till lokala fastighetsprojekt eller företag vars produkter har en anknytning till fastighets-sektorn. Bolaget har inga begränsningar i sin policy vad gäller investeringarna och har ett annorlunda tänk. En relativt hög kostnad för lånat kapital innebär samtidigt att investeringarna också får ett högre avkastningskrav.

För privatinvesterare kan Fastator-aktien erbjuda en riskspridning för invest­ering i fastighetsprojekt med högre avkastning. En stor del av den framtida värde­tillväxten skapas av de lokala delägarna i bolagets innehav. Substansrabatten i Fastators aktie har minskat något till 35 procent, jämfört med 43 procent för tre mån­ader sedan. Förverkligas OH:s värdeökning i kv2/2018 ökar Fastator-aktiens substans-värde till 50 kronor per aktie, vilket skulle ge en substansrabatt på 45 procent(!). Vi får ett motiverat aktievärde om 38 kronor per aktie i vårt Bas-scenario.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.