Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-05

Analys FastPartner: Fortsatt högre värden i Q3

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastpartner utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Fastpartners kvartalsrapport visar på en fortsatt solid intjäning från fastighetsbeståndet. Driftnettot förbättratdes ytterligare något tack vare lägre vakansgrad, samt uthyrning av en ny skolbyggnad i Gävle. Aktien handlas till cirka 5 procent substansrabatt.

Fastpartmer under ledning av Sven-Olof Johansson har gått från ett bolag i rekonstruktion under 1990-talet, till ett snabb­växande börsnoterat fastighetsbolag. Fastighets­portföljen har sin tyngdpunkt i Stockholms­regionen, vilken utgör cirka 80 procent av hyresintäkterna. Den typiska fastigheten är en produktions-, kontors-, samhällsservice- eller handels­fastighet. Strategin har varit att kombinera hög­avkastande fastigheter och relativt låg konjunkturrisk, med en attraktiv låne­finansiering.

Bred portfölj

Investeringsstrategin har varit oortodox men framgångsrik, som köpet av förorts­centrumen Tensta och Rinkeby m.fl. år 2011. Potential finns även i den fastighets­portfölj som köptes från Castellum 2015. Genom köpet av fastigheten Upp­finnaren 1 på Östermalm i Stockholm samt ett fastighetsbyte i Uppsala och Gävle har bolagets förvaltningsresultat ökat med sju procent.

Skuldsättning 46 procent

Fastpartner kommer att ha en nettoskuldsättning på omkring 46 procent när tilläggsköpeskillingen för bostadsfastigheterna i Spånga, Stockholm, betalats ut under fjärde kvartalet 2018. 

Motiverat värde

Vi kommer fram till ett oförändrat motiverat värde om 53 kronor i vårt basscenario. Det varierar från 46 kronor per aktie i ett bearscenario, till 60 kronor per aktie i ett bullscenario. Skillnaden mellan dessa tre scenarion utgörs, dels av en känslig­hetsanalys om +/-5 procent på bolagets fastighetsvärde, samt +/- 4,6 procent effet på vinst per aktie av antagna fastighetsförvärv om cirka en miljard kronor per år. Fem procent substansrabatt i aktien indikerar också att det finns en viss kurspotential.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.