Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-28

Analys Fastpartner: Med sikte på nya förvärv

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastpartner utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Den stora reavinsten från försäljning av bostadsbyggrätterna i Spånga är nu på plats. Trots 51 procent belåningsgrad går bolaget vidare med en föreslagen emission av D-aktier som sannolikt lär följas av nya fastighetsförvärv. Vi höjer vår riktkurs för aktien i vårt Bas-scenario från 72 till 75 kronor.

Fastpartner under ledning av Sven-Olof Johansson har gått från ett bolag i rekonstruktion under 1990-talet till ett snabb­växande börsnoterat fastighetsbolag sedan 2012. Fastighets­portföljen har sin tyngdpunkt i Storstockholm vilket har ökat ytterligare efter förvärv av främst kontorsfastigheter i Solna. Denna strategi har lyft hyresnivån och överskotts­graden i beståndet. Den typiska fastigheten är en produktions-, kontors-, samhälls-service- eller handels­fastighet. Strategin har varit att kombinera hög­avkastande fastigheter och relativt låg konjunkturrisk med en attraktiv låne­finansiering.

Investeringsstrategin har varit oortodox men framgångsrik, som köpet av förorts­centrumen Tensta och Rinkeby med flera, år 2011. Det finns även en viss potential att höja uthyrningsgraden i främst beståndet i norra Storstockholm

Fastpartner har nu kommit ned på en belåningsgrad om 51 procent efter att reavinsten från försäljning av bostadsbyggrätterna i Spånga äntligen kunde betalas ut efter fastställd detaljplan. Bolaget går nu vidare med att föreslå bolagsstämman en emission av D-aktier för att höja bolagets kreditbetyg till Investment Grade.

Vi höjer vår motiverade riktkurs till 75 kronor i Bas-scenario (72) som varierar från 65 kronor i Bear-scenariot (tidigare 62 kronor) till 85 kronor i Bull-scenariot (tidigare 82 kronor). Skillnaden mellan dessa tre scenarion utgörs av en känslig­hetsanalys om +/-5 procent på bolagets fastighetsvärde och adderat till det +/-4,7 procent vinst/aktie-effekt av antagna fastighetsförvärv om en miljard kronor per år.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.