Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-07

Analys FastPartner: Mer uthyrt och värdeökningar

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastpartner utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Fortsatta värdeökningar gör att FastPartners substansvärde (EPRA NAV) lär hamna kring 165 kronor per aktie efter avslutad bostadsförsäljning i Bromsten, Stockholm. Uthyrningsgraden har också förbättrats med nästan 1 procent-enhet.

FastPartner under ledning av Sven-Olof Johansson har gått från ett bolag i rekonstruktion under 1990-talet till ett snabb­växande börsnoterat fastighetsbolag sedan 2012. Fastighets­portföljen har sin tyngdpunkt i Stockholms­regionen som utgör drygt 75 procent av hyresintäkterna. Den typiska fastigheten är en produktions-, kontors-, samhällsservice- eller handels­fastighet. Strategin har varit att kombinera hög­avkastande fastigheter och relativt låg konjunkturrisk med en attraktiv låne­finansiering.

Investeringsstrategin har varit oortodox men framgångsrik, som köpet av förorts­centrumen Tensta och Rinkeby m.fl. år 2011. Potential finns även i den fastighets­portfölj som köptes från Castellum 2015. Genom köpet av fastigheten Upp­finnaren 1 på Östermalm i Stockholm samt ett fastighetsbyte i Uppsala och Gävle ökade bolagets förvaltningsresultat med sju procent.

FastPartner kommer att ha en nettoskuldsättning på cirka 50 procent när tilläggsköpeskillingen för bostadsfastigheterna i Spånga, Stockholm, betalats ut vid halvårs­skiftet 2018 och beslutad aktieutdelning har erlagts. Utdelningen på stamaktien är uppdelad 50/50 i maj och november.

Vi kommer fram till ett motiverat värde om 160 kronor i vårt bas-scenario. Det varierar vi från 140 kronor per aktie i ett Bear-scenario till 180 kronor per aktie i ett Bull-scenario. Skillnaden mellan dessa tre scenarion utgörs dels av en känslig­hetsanalys om +/-5 procent på bolagets fastighetsvärde och adderat till det +/-4,8 procent vinst/aktie-effekt av antagna fastighetsförvärv om 1 miljard kronor/år. 

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.