Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-05

Analys: FED ringer i klockan

wysiwyg_image

När FED lockar med räntesänkningar, då blir alla placerare hungriga på aktier. Men FED lovar för mycket.

En gång i tiden läste jag om forskaren Pavlovs försök att styra hundars behov. För att göra en lång historia kort – Pavlov dresserade hundar att bli hungriga när han ringde i en klocka. Genom att ringa i klocka just innan de fick mat, kunde han till slut locka dem till matskålen bara genom en ringsignal.  

Greenspan var Pavlov

Den legendariske FED-chefen Alan Greenspan lyckades med samma knep. Varje gång börsen rasade, gick han ut och ringde i klockan, alltså sänkte räntan. Då vände börsen och alla blev glada. Greenspan drev det så långt att han troligen lyckades stoppa vissa börsras mot slutet av 90-talet. Berömmelsen startade 1998, när börserna rasade under hösten och han genom ett par snabba räntesänkningar lyckades fått stopp på fallet.

IT-kraschen

Greenspans stjärnstatus uppnåddes dock under IT-kraschen. Från november 2000 till december 2001 sänkte han styrräntan från 6,5 till 1,5 procent. Alla häpnade. Något liknande hade aldrig prövats. Centralbanken sänkte normalt med en kvarts procent, men nu var det helt andra steg. Det var dock inte bara IT-kraschen som krävde åtgärder. Även terrordåden den 11 september drev på. Världen var i upplösningstillstånd och Greenspan kom till undsättning med räntan. Placerarna jublade och rusade efter aktier. Från mars 2003 till juli 2007 steg börsen i ett sträck, trots att USA drog ut i krig för att förgöra Saddam Hussein. Allan Greenspan tillskrevs en stor del av äran.

Även efterträdarna

Även hans efterträdare, Bernanke har gått i samma skola. Han var dessutom expert på depressionen efter kraschen 1929. Då menar många att räntan hölls alldeles för hög, vilket skapade depressionen. När finanskraschen uppdagades 2007 stod Bernanke där, med räntevapnet. Från juli 2007 till oktober 2008 sänkte han räntan från 5,2 till 0,2 procent. Hela världen häpnade och placerarna stillade sin hunger på aktier, med stigande kurser som följd.

Powell behöver bara andas

Nu är det dags för den årsgamla FED-chefen Powell att axla manteln som börsräddare. Men Powell behöver inte ens sänka, bara andas om en sänkning. Igår gick han ut och sa, att om konjunkturen går ner står FED redo att sänka räntan. Och vips! S&P index vände den månadslånga nedgången med en kraftig dagsuppgång. Powell följer alltså Pavlov. Han behöver bara säga att han tänker sänka räntan, inte göra det, så vänder börsen. Precis som för Pavlov. Då blir placerarna aktiehungriga och kurserna stiger. Tänk att det är så enkelt.

Mer problematiskt denna gång

Men det är det inte, i alla fall inte om FED skall hålla fast vid sitt inflationsmål på 2 procent. För ett år sedan var USA:s inflation uppe i 2,9 procent. Därefter halverades den till 1,5 procent, för att de senaste två månaderna har stigit igen till 2,0 procent. USA:s inflation följer nämligen oljepriset, som rasade i höstas, men nu har återhämtat sig. Dessutom har USA ett galopperande budgetunderskott, efter Donald Trumps bejublade skattesänkning för ett drygt år sedan. Även underskottet är inflationsdrivande.

Powell lovar för mycket

Ovanpå det innebär tullarna på kinesisk import, att amerikanska företag måste höja priserna. Eftersom de flesta amerikanska tekniska produkter innehåller komponenter från Kina, kommer det slå över hela ekonomin, alltifrån leksaker till mobiltelefoner och bilar. Säkert kommer de kinesiska leverantörerna att behöva ta stryk också, men merparten kommer att skyfflas vidare in i de amerikanska konsumenternas plånböcker. Då stiger inflationen. När Powell utlovar räntesänkningar i spåren av handelskriget lovar han därför för mycket.

Och slutsatsen..?

Lita inte på centralbankschefen, i alla fall inte som förebyggande åtgärd för en börskris. Det finns små möjligheter för Powell att nå trovärdighet som FED-chef om han genomför räntesänkningar samtidigt som inflationen går upp. Det enda som kan locka fram en räntesänkning är just en kraftig nedgång på den amerikanska börsen, men det hoppas ju placerarna att han faktiskt skall förhindra.              

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.