Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-08

Analys: Fel om Kinas valutamanipulation

wysiwyg_image

Den amerikanska presidenten har fel när han anklagar Kina för manipulation. Det är inte Kinas valuta som dalar, utan dollarn som stärks.

När dollarn gick över den "magiska gränsen" och kostade mer än 7 dollar per kinesisk renminbi/yuan, då var den amerikanske presidenten snabb att anklaga kineserna för att medvetet försvaga sin valuta mot dollarn, i syfte att nå fördelar för sina exportföretag. Eftersom den magiska gränsen passerades bara några dagar efter Trump deklarerat att han avsåg att utvidga tullarna på kinesiska varor, var han också snabb att koppla ihop båda händelserna. Problemet är att han har fel.

Index visar vägen

Om vi jämför priset på en dollar mätt i en korg av stora industriländer, kan vi konstatera att den kinesiska valutan följer denna korg. Det är inte konstigt. Efter att ha försvagat den kinesiska fasta valutakursen, mot dollarn och alla andra valutor, mellan 1984 och 1994 (priset på en dollar gick från 2 till 9 renminbi/yuan) har kineserna successivt förstärkt sin egen valuta. Från 2005, då dollarn hade kostade 8:30 renminbi/yuan under tio år, föll priset till 6 renminbi/yuan tio år senare. Från 2015 har därefter kineserna släppt kopplingen till dollarn och istället följt en korg av de stora ländernas valutor, ungefär liknande den jag mätt emot. Detta är dock ingen nyhet. Det är vad det sagt att de skall göra.

Dollarförstärkning

Dollarn har en egenhet - den stärks i orostider. Det är en ryggmärgsreaktion hos placerarna, mer än en genomtänkt strategi. Det rimmar naturligtvis väldigt illa att den amerikanska dollarn stärks när den amerikanska presidenten är på väg att skjuta ekonomin i sank. Spelar ingen roll, placerarna reagerar som de alltid gjort i orostider, för att de räknar med att alla andra placerare kommer att göra det. Vad som händer på längre sikt, ett par år eller så, är ett annat problem. Det här ser vi nu. Det index jag räknat fram, som mäter dollarns pris mot de stora industriländernas valutor, visar tydligt att dollarn har stigit den senaste veckan. Därför är den amerikanska presidenten, kort sagt, ute och cyklar när han anklagar kineserna för manipulation. Han får istället anklaga världens valutaplacerare för att vara alldeles för robotstyrda.

 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.