Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-25

Analys Ferroamp: God orderingång bäddar för tillväxt

Detta är en betald analys på uppdrag av Ferroamp Elektronik utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

En svalare inledning på året

Ferroamp redovisade en nettoomsättning för första kvartalet 2021 på 21,4 miljoner kronor, jämfört med 16,6 miljoner kronor under samma period föregående år. Det ger en tillväxt på 29 procent jämfört med första kvartalet 2020 och 6,5 procent jämfört med föregående kvartal. Under kvartalet har affärer gjorts inom samtliga segment, från mindre industrianläggningar till flerfamiljshus och villor. Ferroamp fortsätter att redovisa förlust, vilket är enligt plan. Rörelseförlusten 9,8 miljoner kronor för årets första kvartal, att jämföra med 8,1 miljoner kronor samma period föregående år. Positivt är att marginalförbättringarna består. Rörelsemarginalen för kvartalet var cirka 3 procentenheter bättre än föregående år, -45,8 procent jämfört med -48,8 procent. Det ger en tydlig fingervisning att marginalförbättringarna som väntas genereras genom industrialisering av produkterna är på gång, detta trots signifikant negativ pandemipåverkan.

Negativ pandemipåverkan – men fart på slutet

Tillväxten under kvartalet var svagare än tidigare, delvis till följd av negativ pandemipåverkan. Framför allt hade Ferroamp en svag januarimånad till följd av låg orderingång från solenergibranschen. Vi har tidigare skrivit om negativa effekter till följd av avvecklat stöd för utbyggnad av solel till mindre fastigheter, vilket kan förklara den låga orderingången. Solelsstödet skall dock vara återinfört från och med årsskiftet och bolaget såg en tilltagande efterfrågan under slutet av kvartalet, med 11 miljoner kronor i försäljning under mars månad. Orderingången har sett bra ut under kvartalet, med en dryg dubblering mot föregående år. Ferroamp går således in i kommande kvartal med en bra orderbok i ryggen.

Justerar motiverat värde till 88 kronor

Vi justerar våra prognoser till följd av en svagare omsättningsutveckling än förväntat. Vår prognos är att bolaget kan nå en försäljning motsvarande 332 miljoner kronor 2022. Vi bedömer att kostnadsökningarna relaterade till frakt och komponentbrist är temporära och tycker oss se tydliga tecken på att Ferroamps produktutvecklingsarbete betalar av sig. Därför håller vi kvar vår prognos om break-even 2022. Sammantaget resulterar det i ett något lägre motiverat värde än tidigare på 88 kronor per aktie. Ferroamps aktie har haft det motigt på börsen den senaste tiden, med en nedgång på knappa 10 procent senaste månaden. På dagens nivåer ser aktien köpvärd ut.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.