Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-07

Analys Front Ventures: "Exponering mot fintech-sektorn till stor rabatt"

Detta är en betald analys på uppdrag av Front Ventures utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Ekonomiskt tufft läge som börjar ljusna

Covid-19 pandemin har utgjort en utmaning där kapital har blivit allt svårare att låna till fördelaktiga villkor. En effekt av detta har varit en kortsiktigt minskning i investeringstakten samt avyttring av del av innehavet och upptagande av nya lån till relativt höga räntor. Samtidigt står bolaget till synes starkt nu och marknaderna, trots fortsatt osäkerhet, har börjat återhämta sig något. Bolaget har stärkt finanserna senaste tiden och tillkännagav nyligen en utökad invest- ering i ett av sina innehavsbolag. Detta kan tyda på en ljusnade ekonomisk situation och ökande affärstakt framöver.

Framtidssektor med stor potential

Fintech-sektorn ser fortsatt stark ut och uppvisar kraftig tillväxt. Över 3 miljarder människor använder i dag finansiella tjänster online och 82 procent av traditionella banker uppger att de kommer öka samarbeten med fintech-bolag kommande åren enligt PwC och Juniper Research. Framträdande inom sektorn är blockchain- teknologi, vars användningsområden växer kraftigt. Bolagets för- måga att identifiera värdefulla fintech-bolag positionerade för tillväxt ser god ut, där den enda noteringen hittills avkastat omkring 280 procent. Hösten har kännetecknats av hög aktivitet i innehaven, med bland annat emissioner och erhållandet av patent.

Största innehavet framstår som undervärderat

Quickbit, bolagets mest värdefulla innehav i dag, ser fortsatt positionerat ut för tillväxt framöver. Bolaget värderas i dag till omkring 750 miljoner kronor med en omsättning senaste kvartalet på 871 miljoner och ett rörelseresultat på 15 miljoner. Beaktandes planen på större strategiskt fokus mot slutkunder och kommande betalkort och app ser denna värdering, i en utpräglad framtids- bransch, något låg ut.

Substansrabatten är för stor

Front Ventures värderas till cirka 110 miljoner kronor och portföljen till ca 170 miljoner kronor vid analystillfället. Detta innebär en rabatt på innehavet på omkring 35 procent. Merparten av portföljen är onoterad vilket skapar osäkerhet i värderingen, men det är rimligt att förvänta sig uppvärderingar när bolagen noteras. Till följd av osäkerhet kring den finansiella situationen, något höga kostnader och osäkra värderingar på onoterade bolag tycker vi en rabatt är fortsatt berättigat. 35 procent anser vi högt och en rabatt på 10–20 procent, motsvarande ett aktievärde på 3,9–4,3 kr ser mer rimligt ut. Potential finns till större uppvärderingar i samband med planerade noteringar och den höga aktiviteten i innehaven under hösten bådar gott.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.