Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-27

Analys Gullberg & Jansson: "Stor vinnare på hemester-trenden"

Detta är en betald analys på uppdrag av Gullberg & Jansson utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Stark tillväxt prognostiseras fortsätta

Gullberg & Jansson har lyckts öka omsättningen mellan 18 och 23 procent de senaste 5 åren. Det särskilt intressanta att bevaka blir utfallet på tredje och särskilt fjärde kvartalen. Tredje kvartalet är generellt svagare omsättningsmässigt än andra och sista kvartalet är ofta årets minst lönsamma, med ett negativt resultat senaste åren. Vi ser oavsett detta tydliga indikationer på att tillväxten för helåret 2020 kommer vara stark jämfört med tidigare år. Tillväxttakten har i genomsnitt varit 27 procent årligen sedan 2011. Vi modellerar, konservativt, en 25 procentig omsättningsökning för helåret 2020. Vi antar därefter en något lägre, 20 procent, ökning 2021 för att därefter jämna ut sig till 15 procent årligen. Trots höga siffror bör detta ses som konservativa siffror om bolagets tidigare utveckling och marknadsutsikter beaktas.

Stort utrymme för växande marknad

Poolmarknaden i Norden har växt stadigt de senaste åren och vedertagna siffror i branschen talar om mellan 60–70 000 nedgrävda, privata pooler i Sverige. Därtill finns uppskattningsvis 450 offentliga simhallar utspritt över hela landet. Det uppskattas att det byggs omkring 4–5 000 pooler årligen i Sverige. Detta uppskattas ha ökat kraftigt under rådande Covid-19 pandemin, där Gullberg & Jansson tillsammans med många andra pooltillverkare har sett en kraftigt ökning i försäljningen. Det är ännu tidigt att förutspå hur länge denna ökning kommer hålla i sig men det finns indikationer på att denna trend kommer hålla i sig enligt svenska badbranschen. Enligt uppgifter från bolaget så har vi idag i Sverige omkring 6–7 pooler per tusen invånare. I Tyskland är motsvarande siffra ca. 10 pooler per 1000 invånare och i Frankrike hela 26 pooler per 1000 invånare.

Uppsida tydlig trots kursuppgång

Med basis våra prognoser, en DCF-värdering och relativa jämförelser finner vi ett motiverat värde på Gullberg & Jansson på mellan 30–35 kronor. Vi ser tecken på att bolaget är på god väg till ännu bättre lönsamhet och tidiga indikationer pekar på att det starka uppsvinget för branschen inte nödvändigtvis behöver försvinna kommande år. Skulle lanseringen av det nya dotterbolaget vara framgångsrikt kan det innebära att bolaget utjämnar omsättningen över kvartalen och göra det mindre påverkat av säsongsvariationer. Värt att hålla i åtanke är att företaget verkar inom sällansköpsbranscher där konjunkturpåverkan kan visa sig stor. Gullberg & Janssons tillväxt- resa har hittills varit mycket imponerande och fortsätter det på inslaget spår så är uppsidan stor.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.