Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-17

Analys Gullberg: "Starkt kvartal motiverar höjd riktkurs"

Detta är en betald analys på uppdrag av Gullberg & Jansson utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Fortsatt förbättrade marginaler

I tredje kvartalet uppvisar Gullberg & Jansson en rörelsemarginal på hela 20,6 procent, att jämföra med 14,1 procent motsvarade period förra året. Beräknat på rullande 12 månader så uppgår nu rörelsemarginalen till 15,5 procent. Detta är en kraftig ökning från tidigare år, där samma siffra 2019 var 9,9 procent. Även vinstmarginalen går åt samma håll, där bolaget senaste kvartalet uppvisat 16 procents vinstmarginal. Denna siffra har ökat från 7,6 procent år 2019. Sista kvartalet blir spännande att följa och det har historiskt varit något svagt, med minusresultat både 2019 och 2018. Skulle bolaget lyckas uppvisa även ett starkare fjärde kvartal kommer det utgöra ett tydligt bevis på den starka tillväxten inom koncernen.

Starkare tillväxt än väntat

I vår intieringsanalys förväntade vi oss ett helårsresultat för 2020 på 161,8 miljoner kronor, med ett rörelseresultat om 22,6 och en vinst på 16,2. Med tre kvartal i bagaget är den uppenbart att bolaget kommer uppvisa ännu starkare tillväxt än detta. Vi justerar därmed upp våra prognoser och antar en tillväxt för helåret 2020 på 35 procentenheter. Vi antar därtill också en något starkare vinstmarginal, nu på 14 procent. Över resterande prognosperioden, till 2026, antar vi tillväxttakt på mellan 10–15 procent i enlighet med bolagets utsatta mål.

Välförtjänt av stark kursutveckling, justerar upp riktkursen

Sedan vår tidigare analys har bolagets aktie stigit med omkring 40 procent. Vi ser den starka utvecklingen som välförtjänt och det tredje kvartalets rapport imponerar. Särskilt viktigt framöver kommer bli bolagets förmåga att ta marknadsandelar på de andra geografiska marknaderna, lansera sitt nya dotterbolag Nordic Relax samt få fart på Stads&Park Produkter. Skulle man lyckas med detta finns även potential att dämpa den säsongsmässiga effekten något. Efter vår justering av prognoserna enligt ovan så höjer vi nu vår riktkurs för Gullberg & Jansson från 30–35 kr till 45–48 kronor. Detta skulle innebära att bolaget värderas till cirka två gånger senaste 12 månaders omsättning och omkring 18 gånger vinsten. Jämfört med peer-gruppen så ser ett P/E tal på 18 och ett P/S tal om 2 fullt rimligt ut. Vi följer med spänning bolagets fortsatta utveckling och hoppas få se fortsatt tillväxt och en framgångsrik lansering av Nordic Relax of Sweden AB i årsrapporten. Bolagets finansiella position är fortsatt stark, med 50 miljoner i kassa, och ett förvärv skulle därmed inte kunna vara långt borta. Vi ser positivt på ett sådant läge, vilket har potential att kunna accelerera tillväxten ytterligare.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.