Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-12

Analys Gunnebo: Det finns en del ljuspunkter

Detta är en betald analys på uppdrag av Gunnebo utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Gunnebos rapport för det fjärde kvartalet uppvisade ett justerat resultat och omsättning som var något lägre än vår förväntan.  Något svagare utsikter sänker vårt motiverade värde per aktie i basscenariot till 27,90 (29,40) kronor.

Gunnebo är en global leverantör med ett brett erbjudande inom kontanthantering, säkerhetsskåp och valv, tillträdeskontroll och elektronisk säkerhet samt säkerhetsrelaterade tjänster. Företagets kunder finns inom bank, handel, värdetransportföretag, kollektivtrafik, offentliga och kommersiella fastigheter samt industri- och högriskanläggningar.

Tillväxten godkänd

I rapporten för det fjärde kvartalet uppvisade bolaget en tillväxt på 9,2 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Vi förväntade oss en tillväxt om 11 procent. Justerat för valuta var tillväxten fortfarande godkända 6 procent. Tillväxten var fortfarande stark inom Safe Storage och Cash Management, men något svagare än vi väntat oss för Entrance Control. Affärsområde Integrated Security visade tillväxt, vilket är en förbättring från tidigare negativa tillväxt.

Omkostnader högre

Inför rapporten förväntade vi oss ett justerat EBITA för kvartalet på drygt 117 miljoner kronor, vilket skall jämföras med utfallet på 110 miljoner kronor. Avvikelsen längre ned i resultaträkningen beror på, dels högre kostnader för gemensamma kostnader för staben, dels på en högre andel extraordinära kostnader under kvartalet.

Kassaflödet bättre

Precis som vi diskuterat kring i vår tidigare rapport så tar det tid att lösa de problem som Gunnebo tampas med. Men vi det finns vissa ljuspunkter i rapporten. Kassaflödet är klart bättre i det fjärde kvartalet, tillväxten finns därtill i bolagets kärnområden, samtidigt som Integrated Security visar livstecken med både tillväxt och ett plusresultat i kvartalet. Eftersom vi trots allt registrerar en avvikelse mot våra prognoser och vi ser en viss ökad risk för avmattning i konjunkturen, justerar vi ned våra förväntningar för 2019 och efterföljande år.

Motiverat värde

Sammantaget ser bilden ungefär likadan ut som tidigare. Bolaget är i stor förändring, där resultatet troligtvis kommer vara mer slagigt än normalt, även inbegripet säsongsvariationerna. Givet ett svagare resultat, är skuldsättningen ett orosmoln, men ändå hanterbart. Vi justerar ned vår riktkurs i basscenariot till 27,90 (29,40) kronor per aktie, liksom för våra två andra scenarion till 20,90 (21,50) för vårt lägre Bearscenario, samt 32,60 (36,20) för vårt mer optimistiska Bull.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.