Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-11

Analys Gunnebo: Kortsiktig motvind – långsiktiga möjligheter

Detta är en betald analys på uppdrag av Gunnebo AB utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Kort om bolaget

Gunnebo är en industrikoncern som inom tre affärsområden hjälper kunder att kontrollera flödet av värdesaker, kontanter och människor. Det mest lönsamma affärsområdet Entrance Control hanterar personflöden på exempelvis flygplatser med hjälp av passagespärrar och detekteringssystem. Största affärsområdet Safe Storage skyddar kontanter, värdesaker och data med hjälp av exempelvis valv, värdeskåp och arkivskåp. Affärsområdet Cash Management fokuserar på att med hjälp av tekniklösningar minska bankernas och detaljhandelns kostnader för hantering av sedlar och mynt. 

Störst covid-19-effekt i icke-kärnverksamhet

Gunnebo ökade omsättningen med 2% under första kvartalet till  1 224 Mkr, varav organisk tillväxt -4%. Ebita-resultatet nära halverades under kvartalet till 25 Mkr (47), motsvarande en ebitamarginal på 2,1% (3,9). Bolaget uppskattar att covid-19 påverkade omsättningen negativt med ~75 Mkr och tyngde ebita-resultatet med ~25 Mkr.  Noterbart är att den överlägset största resultatförsämringen i årstakt kom från icke-kärnverksamheten i affärsområdet Other Business (-19 Mkr). 
 
Tufft Q2 i korten – ledningen stresstestar

Ledningen ser stora negativa resultateffekter under andra kvartalet och har vidtagit en rad åtgärder för att minska kostnaderna. För tredje kvartalet är läget alltjämt osäkert givet utvecklingen med restriktioner på olika marknader. Ledningen utvärderar scenarier med omsättningstapp på över 20 procent på årsbasis. 

Låg värdering vs. balansräkningsrisk

Innan covid-19 slog till var Gunnebo ett spännande turnaround-case där de flesta pilarna pekade i rätt riktning. 2020 såg ut ett bli ett år där bolagets nya ledning skulle börja leverera bättre lönsamhet efter omorganisation, förvärv och omstruktureringar. Nu tvingas ledningen istället fokusera på att sänka kostnader och hålla uppe kassaflödet så att nettoskuldsättningen (3,4 ggr ebitda-resultatet vid utgången av Q1) inte blir ett problem. Mot balansräkningsrisken ska ställas att aktien ser riktigt billig ut i vår summan-av-delarna-kalkyl. Vår försiktiga riktkurs på 21 kronor (~11 ggr ebita 2021p) speglar den stora osäkerheten. 

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.