Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-10

Analys Gunnebo: Orderingången var positiv

Detta är en betald analys på uppdrag av Gunnebo utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Gunnebos rapport för det första kvartalet 2019 uppvisade ett justerat resultat som var svagare än väntat, Omsättningen var dock drygt 2 procent bättre. Våra justerade estimat och balansräkningsjusteringar höjer vårt motiverade värde för aktien i basscenariot till 29,50 (27,90) kronor. 

Gunnebo är en global leverantör med ett brett erbjudande inom kontanthantering, säkerhetsskåp och valv, tillträdeskontroll
och elektronisk säkerhet samt säkerhetsrelaterade tjänster.

Valutaeffekt positiv

I rapporten för det första kvartalet uppvisade bolaget en till­växt på 4 procent jämfört med motsvarande kvartal före­gående år. Vi förväntade oss en tillväxt om drygt 2 procent för kvartalet. Justerat för valuta blev det nolltillväxt vilket är något svagt men det första kvartalet är historiskt ett svagt kvartal.

Sämre resultat

Inför rapporten förväntade vi oss ett justerat EBITA för kvartalet på drygt 70 miljoner kronor. Det skall jämföras med utfallet på 47 miljoner kronor. Avvikelsen beror främst på sämre kostnadstäckning inom Cash Management och Entrance Control som hade en sämre utveckling omsättningsmässigt under det första kvartalet. Det är inte troligt att detta är en ny trend utan att ett normalt svagt kvartal fick extra motvind.

Orderingången mer normal

De nya publicerade orderingångssiffrorna pekar på en normal utveckling under resten av året. Precis som vi diskuterat kring i våra tidigare rapporter så tar det tid att lösa de problem som Gunnebo tampas med. Precis som i förra kvartalsrapporten finns det ändå vissa ljuspunkter i rapporten. Integrated Security visar fortsatt livstecken med ett plusresultat i kvartalet med en marginal som faktiskt börjar återhämta sig, om än från låga nivåer.

Återhämtning under året

Orderingången var även den totalt sett bra vilket pekar på att omsättningen under resten av året bör återhämta sig. Avvikelsen mot våra prognoser för det första kvartalet påverkar förväntningarna på helårsresultatet för 2019. Vi höjer omsättningsprognosen baserat på bättre utfall i första kvartalet (valuta) men sänker prognosen för justerade EBITA något till 352 (358) miljoner kronor vilket representerar en justerad EBITA marginal om 6,7 procent.

Motiverat värde

Sammantaget ser bilden ungefär likadan ut som tidigare med ett bolag i stor förändring där resultatet troligtvis kommer vara slagigt utöver de normala säsongsvariationerna. Skuldsättningen är, givet ett svagare resultat, ett orosmoln men är fortfarande enligt vår syn ett hanterbart problem. Vi justerar upp vår riktkurs i basscenariot till 29,5 (27,9) kronor per aktie och likaså för våra två andra scenarion till 22,1 (20,9) för Bear och 34,3 (32,6) för Bull. En del av dessa förändringar är hänförliga till balansräkningsförändringar rörande IFRS16.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.